Det gør jeg Valentins Dag

De røde roser og kærlighedserklæringer er ikke kun forbeholdt den eneste ene, men tendensen er, at mange også bruger dagen til at fortælle vennerne hvor meget de betyder. Foto: Sisse Dupont/ritzau

Læs hvordan en ung dansk pige samt tre amerikanere fejrer kærlighedserklæringernes dag

I Danmark er Valentin-skikken ultra-ny, og mange, også blandt de unge, fejrer slet ikke Valentins Dag. Eller de begrænser sig til at sende et bundt sms'er til vennerne og måske købe en rose eller et kort til kæresten.

I USA er Valentins Dag derimod kæmpestor og fejres af både høj og lav, børn og voksne. Amerikanerne skelner meget mellem Valentin og Valentins Dag. Valentins Dag er navnet på såvel dagen som selve fejringen, mens Valentin er noget, man er. For eksempel var Julie Romeo's Valentin. En Valentin er altså en kæreste, en sweetheart, som man deler Valentins Dag med. Den del tager man (endnu) lidt lettere i Danmark. Hør hvad en ung dansk pige fortæller.

"Jeg kan godt lide Valentine. Det er alle tiders med en dag, hvor man kan vise sine venner, hvor meget de betyder. Det gør man ikke så meget til hverdag. Men til Valentin køber jeg altid små ting til mine veninder. Sidste år var det mini-tøjbamser med hjerte. Jeg ved endnu ikke, hvad jeg køber i år. Det finder jeg først ud af, når jeg i dagene op til Valentins Dag skal ud og shoppe Valentinsgaver sammen med mine veninder. Det gør ikke noget, at vi ser vores gaver i forvejen. Den eneste, som virkeligt skal overraskes, er min kæreste. Han skal have en stor gave, en rød, langstilket rose og et rigtigt Valentinskort".

To amerikanske kvinder - og en mand - fortæller:

"Jeg sender altid kort, emails og den slags, når det er Valentins Dag. Derudover køber jeg små skøre gaver til mine veninder, især til dem som ikke har en kæreste, så de ikke skal føle sig for meget udenfor. For Valentins Dag uden en Valentin er ikke særlig sjov. Har man derimod en Valentin, er det alle tiders dag med en romantisk middag med lys på bordet, nogle gode drinks og så videre. Måske endda også en lille gave".

"Kort, emails, røde roser, romantiske gaver og slik hører alt sammen til Valentins Dag. Men hvordan afhænger af ens alder. For eksempel fejres Valentins Dag i skolen ved, at alle på forhånd laver en Valentinskasse. På selve Valentins Dag kommer man så i skole med Valentinskort til sine venner og klassekammerater. Når alle har afleveret deres kort i hinandens kasser, deler læreren kage ud. Og mens man spiser kage, åbner man sin kasse og læser sine Valentinskort. Senere som teenager er Valentins Dag en god anledning til at komme med en hentydning, hvis man er småforelsket. Man kan skrive lidt af hvert på sådant et kort".

"I dag oplever jeg derimod Valentins Dag som en mulighed for at forkæle mine nære med med blomster og chokolade. Her i USA bliver mange også forlovet og gift på Valentins Dag. Det opfattes som særligt romantisk, fordi det er kærlighedens dag, og mest den romantiske kærlighed, om end mange forældre også giver deres børn en lille gave eller to. Er børnene blevet voksne, er det dog tit bare lidt slik for at lade dem vide, at de er elskede. For vise sin kærlighed - dét er Valentins Dag i et chokoladehjerte".

"Min forlovede og jeg skal ud og spise en romantisk middag et sted, hvor der er helt stille og helt mørkt. Hun - og så min mor selvfølgelig - er de eneste, som jeg køber gaver til. I år skal min forlovede have et fint smykke foruden de obligatoriske roser og chokolade. Det kan måske nok virke voldsomt på nogen. Men det er kun Valentins Dag denne ene dag om året - og både min forlovede og min mor bliver så glade. Så hvorfor ikke gøre det? Jeg køber dog kun gode ting som netop et smykke eller andet, som en kvinde virkelig gerne vil have".