Valentinsdag finder fugle og mennesker deres mage

I Colombia har man travlt op til Valentinsdag. På det tidspunkt af året skal gartnerierne nemlig nå omkring 12 procent af den årlige omsætning. Foto: Scanpix. Foto: AFP

Valentins Dag den 14. februar er ikke bare amerikansk popkultur. Det er også en dag, hvor man kan vise sine nærmeste, hvor meget de betyder

Danskerne har importeret valentinstraditionen via amerikanske film, tv-serier og den generelle påvirkning fra det store land mod vest. Men skikken er oprindelig engelsk og ment som en dag, hvor man kan vise sine nærmeste, hvor meget de betyder.

I England finder fuglene ifølge folkelig overlevering deres mage på Valentins Dag. Det gælder i det hele taget om - for både dyr og mennesker - at finde sin Valentin, altså én af det modsatte køn.

Valentin er den eller dem, man udveksler søde hilsner og gaver med, idet man som afsender identificerer sig som "Din Valentin". Derefter er der blot at håbe, at modtageren selv kan gætte sig frem til afsenderen.

For populære piger på de amerikanske highschools kan dagen udvikle sig til en indædt konkurrence i antallet af Valentinskort eller Valentinsgaver. Én af de første til at skrive en romantisk hilsen til sin hjertenskær var den poetisk anlagte franske hertug Charles af Orleans, som sad fanget i Tower efter slaget ved Agincourt i 1415.

Amoriner, små fugle, hjerter og andre søde kærlighedssymboler pryder stadig Valetinskortene, som ikke har mere end 10-15 år på bagen i Danmark, hvis man ser bort fra en kort periode i 1950'erne, hvor Valentins Dag forsøgtes indført her i landet. Det lykkes ikke, men alt tyder på, at det går fint i denne omgang, hvor butikkerne og de unge i skøn samhørighed har taget traditionen til sig, især den del med at finde en gave til den udkårne. Selvfølgelig i de obligatoriske valentinsfarver: Rød eller/og lyserød.

Typiske gaver er hjerteformede chokoladeæsker, plyshjerter, små bamser med hjerter i armene med påskriften "I love you" og t-shirts med hjerter, fugle og andre pussede-nussede motiver. Røde roser og romantiske middage for to på restauranter er også i høj kurs, især hvis der under middagen indsniger sig et frieri og en funklende ring.

Sms'er og emails med hjerter og søde ord er også en mulighed for at kærlighedserklære eller måske blot for at gøre en ven opmærksom på, at man værdsætter vedkommende. De særligt udvalgte bør have mere, mener mange unge, for hvem Valentin om få år vil blive opfattet som mindst ligeså dansk som Skt. Hans eller Grundlovsdag.

Nogle forskere mener, at datoen for Valentinsdag stammer fra en af de ældste romerske højtider, frugtbarhedsfesten Lupercalia.

Festivalen Lupercalia blev afholdt den 15. februar medofring af både geder og hunde i den hule, hvor Romulus og Remus ifølge traditionen blev opfostret af hunulven (Luperca) ved Palatinerhøjen. Ritualerne blev ledet af en gruppe unge mænd iklædt gedeskind og inkluderede også, at de kvindelige gæster blev slået med gedeskind for at symbolisere renselse.