Spørg

Slår kirken hedninger ihjel?

Den overordnede holdning i kristendommen har altid været, at alle mennesker - inklusiv hedninger - bør omvendes og blive kristne, det vil sige medlemmer af kirken, så også de kan frelses og få evigt liv. Allerede Paulus missionerede i sin tid blandt hedninger, forklarer professor og dr.theol. Hans Jørgen Lundager. Foto: Ditte Valente/Ritzau Scanpix

Er det rigtigt, at hedninger bliver forfulgt og slået ihjel af kirken? spørger en læser. Professor og dr.theol. Hans Jørgen Lundager svarer

Spørgsmål
Kære brevkasse

Jeg har læst mange historier, om hvad kirken har gjort. Jeg vil lige spørge om kirkens historie: Er det rigtigt, at hedninger bliver forfulgt og slået ihjel af kirken?

Med venlig hilsen
Odin

Svar
Kære læser

Det korte svar er: Nej. Den overordnede holdning i kristendommen har altid været, at

(1) hedninger er mennesker, og

(2) at alle mennesker bør omvendes og blive kristne, det vil sige medlemmer af kirken, så også de kan frelses og få evigt liv.

Derfor driver kirken også mission. De første kristne var jøder, men allerede Paulus missionerede blandt hedninger. Og den kristne tænker Grundtvig mente tilmed, at det var nødvendigt at være hedning, før man blev kristen! I den tidlige kristendom var der til gengæld så mange tilfælde, hvor hedninger slog kristne ihjel, at der dannede sig et begreb for det: Martyrer.

Det meget længere svar er der ikke plads til her. Men det ville indeholde blandt andet, at

(1) det egentlig ikke giver meget mening at tale om hvad ’kirken’ gør eller har gjort. For der er og har været mange slags kirker. De har været og er indbyrdes uenige og gør og har gjort meget forskellige ting. Og for 500 år siden var der eksempler på, at medlemmer fra konkurrerende kirker kunne blive henrettet.

(2) Der har været krige, der også har haft en religiøs begrundelse, for eksempel korstogene. De havde ikke til formål at slå hedninger ihjel, men at sikre at kristne personer sikkert kunne besøge Jerusalem og andre hellige steder i Palæstina.

(3) At spørge om ’kirken’ slår andre folk ihjel vil ligne et spørgsmål om, hvorvidt ’demokratiet’ slår ikke-demokrater ihjel. Al-Baghdadi, den tidligere leder af Islamisk Stat, blev i 2019 dræbt af amerikanske soldater. De kommer fra et demokratisk land, og de har slået lederen af en bevægelse ihjel, som i stor tal har dræbt kristne, yazidier og shia-muslimer.

Venlig hilsen
Hans Jørgen Lundager
Professor og dr.theol.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.