Salmebogsjubilæum 450 år

Den Danske Salmebogs 450 års jubilæum

Kristendom.dk markerer, at Den Danske Salmebog fylder 450 år. Den seneste autoriserede version af salmebogen er fra 2002, men den er løbende blevet suppleret med uautoriserede tillæg som blandt andet salmebogstillægget "100 Salmer". Foto: Adam Garff

Kristendom.dk har stillet seks spørgsmål om salmebogen. Læs blandt andet om Bertel Haarder, som manglede en salme ved Krudttønden, eller om Mikael Rahbæk Andreasens helt særlige oplevelse ved en koncert

I 2019 er det 450 år siden, at den første salmebog, som var autoriseret af kongen, udkom. Det markerer vi på kristendom.dk ved at stille skarpt på salmebogens betydning for en række toneangivende kirke- og kulturpersonligheder.

Bertel Haarder: Jeg savnede en salme ved Krudttønden

"Da titusinder stod ved Krudttønden på Østerbro efter terrorangrebet og sang totalt indholdsløse sange, der udstillede den sekulære kulturs åndløshed, savnede jeg en salme," fortæller Bertel Haarder.

Peter Skov-Jakobsen: Selvfølgelig skal salmebogen opdateres

"Det er en stor poesiskat med hundreder af variationer over samme tema. Den er fuld af sprogglæde med sin blanding af nyt og gammelt. Det nyder jeg," skriver biskop Peter Skov-Jakobsen om sit forhold til salmebogen.

Mikael Rahbæk Andreasen: Vi burde synge meget mere sammen

"Jeg har det omtrent lige så anstrengt med folk, for hvem fornyelse ukritisk i sig selv fremstår som en værdi som med folk, der synes at betragte salmebogens udvalg som en hellig skrift, der ikke må røres ved," mener kirkemusiker og sangskriver Mikael Rahbæk Andreasen.

Jakob Lorentzen: Salmebogen er min faste følgesvend

"Når jeg er på rejse, har jeg ofte min lille konfirmandsalmebog med i tasken. Det er skønt at sidde under fremmede himmelstrøg og bladre rundt i bogen og høre salmerne sunget for det indre øre," fortæller organist Jakob Lorentzen.

Simon Grotrian: En god salme skal tale om opstandelse

"Der skal være transcendens i en salme. Den skal indeholde trøst og håb, der rækker ud over jordelivet. Den skal pege på opstandelsen: at der er et liv efter døden," mente nyligt afdøde salmedigter Simon Grotrian.

Sørine Gotfredsen: Salmebogen bør fylde danskere med stolthed

"Hvis danskerne får fortalt, hvor enestående vores salmebog faktisk er, bør den desuden fylde dem med stolthed. Vi har i dette land haft virkelig store digtere," forklarer Sørine Gotfredsen.

Jonas Petersen: Salmebogen er en uendelig kilde til inspiration

"De er i kontakt med det evige; de består af svimlende poesi med en åndelig tyngde, en åndelig erfaring, som de bliver ved med at give videre til dem, der synger dem," siger sangskriver Jonas H. Petersen.

Morten Messerschmidt: I salmerne hæver vi os over både tid og sted

"I salmerne lader vi os forene med både nutid og dem, der gik før os. Vi synger sammen om menighedens fællesskab, men knytter også bånd til dem, der gik før os – menighederne før os," mener folketingsmedlem Morten Messerschmidt.

Ida Auken: Salmebogens visdom og følelser findes ikke andre steder

"Salmebogen fungerede næsten som en uniform eller som den beskyttelse, man kan have brug for, når man ikke har erfaringen endnu," fortæller Ida Auken om dengang, hun var i praktik på Rigshospitalet.

Isabella Arendt: En salme skal sætte ord og melodi på troens følelser

"En god salme er en ærlig salme. Det er en salme, som viser de følelser eller den stemning, som forfatteren oplever. Den skal vise troens op- og nedture og sætte ord og melodi på troens følelser," mener formand for Kristendemokraterne, Isabella Arendt.

Bertel Haarder, tidligere kirke- og kulturminister, medlem af Folketinget. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Peter Skov-Jakobsen, biskop over Københavns Stift. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Mikael Rahbæk Andreasen, kirkemusiker og sangskriver i musikprojektet Kloster. Foto: Rune Lundø
Når vi synger salmerne, er det en måde at nærme os det guddommelige gennem ord og toner, mener organist Jakob Lorentzen. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix
Simon Grotrian, digter. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sørine Gotfredsen, journalist, forfatter og sognepræst. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Jonas H. Petersen, sangskriver og musiker i Hymns from Nineveh. Foto: Dennis Morton
Morten Messerschmidt, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Ida Auken, folketingsmedlem for Radikale Venstre. Foto: Emil Kastrup Andersen
Isabella Arendt, formand for Kristendemokraterne. Foto: Iben Gad