Uenighed om "nye toner" fra Vatikanet

Ikke alle kardinaler og biskopper, der deltager i synoden i Vatikanet, er enige om, at der åbnes op for homoseksuelle forhold. Foto af Pave Frans: Scanpix. Foto: AFP PHOTO/FILIPPO MONTEFORTE

Flere kardinaler og biskopper afviser, at den igangværende synode varsler åbning for homoseksuelle forhold

”Homoseksuelle har gaver og kvaliteter at tilbyde det kristne samfund."

Sådan lyder det i det såkaldte relatio post disceptationem, et arbejdsdokument, der opsummerer den hidtidige diskussion på synoden (bispemødet) om familieværdier, der i disse dage finder sted i Vatikanet.

Dokumentet blev præsenteret af den ungarske kardinal Péter Erdö, og den positive tone over for homoseksuelle var i ugens begyndelse med til at starte en heftig debat om, hvorvidt Pave Frans og Vatikanet varsler en åbning mod homoseksuelle forhold. Den anerkendte Vatikan-ekspert og forfatter, John Thavis, kaldte i Huffington Post arbejdsdokumentets ordlyd ”et jordskælv” i den katolske kirke.

Men ikke alle tilstedeværende biskopper og kardinaler er tilsyneladende enige i formuleringen. 

Ifølge en artikel i Catholic News Agency afviste én af synodens tilstedeværende kardinaler i et interview fuldstændigt arbejdsdokumentet:

”Det er kardinal Erdös tekst, ikke synodeteksten,” udtalte kardinal Wilfried Napier, der også er ærkebiskop i Durban i Sydafrika.
 
Han sagde yderligere, at ”synodens deltagere ikke blev indkaldt for at diskutere prævention, abort eller ægteskab mellem mennesker af samme køn. Vi blev indkaldt for at tale om familien.”

Herefter langede han ud efter dokumentets form:

”I ordlyden ligger der, at vi er ved at nå til enighed om disse spørgsmål. Men en sådan enighed eksisterer ikke,” sagde han til CNA og tilføjede, at han håber, at synodens linje, ikke "visse gruppers linje," vil bestemme den endelige skrivelse efter synodens afslutning.

LÆS OGSÅPaven vier "syndige" par

Ifølge samme artikel udtalte Kardinal Peter Erdö, der præsenterede dokumentet på den anden side, at det fulde relatio ikke kunne tilskrives ham. Da han specifikt blev spurgt om lovliggørelsen af homoseksuelle ægteskaber, svarede han ifølge artiklen ikke, men gav bolden videre til Chieto-Vastos ærkebiskop med ordene ”den, der har skrevet afsnittet, må svare.”

En anden artikel på samme medie fortæller, at andre biskopper var bekymrede over ”et forvirrende og ukorrekt sprog” i arbejdsdokumentet, som kardinal Burke ifølge artiklen udtalte i et interview med CNN. Han mente, at formen på dokumentet skabte uklarhed om kirkens forhold til et menneske, der lever i et forhold med eller er tiltrukket af et menneske af samme køn.

Den afrikanske biskop Eugéne Cyrille Houndekon fra Abomey, der også er til stede ved synoden, udtalte ifølge artiklen, at sproget i dokumentet simpelt hen blot refererer til kirkens åbenhed mod alle – hvor end de er på deres rejse i troen:

“Kirken åbner sine døre for alle mennesker – for deres svagheder, deres fejl – og forsøger at hjælpe dem…” 

Reaktionerne fra synodens deltagere betyder en stigende spænding i disse dage, hvor mødet om familieværdier nærmer sig sin afslutning.

LÆS OGSÅDanske katolikker bakker op om pavens reformlinje