Hvorfor spiser katolikker fisk om fredagen?

Det er katolsk skik at spise fisk om fredagen. Ved du hvorfor? Foto: Martina Zamboni

Katolikker spiser fisk om fredagen for at mindes Jesu lidelse og død. Traditionen er en del af fasten og udspringer af et ønske om bodfærdighed

Blandt katolikker er der tradition for at undgå kød om fredagen og i stedet holde sig til fisk. Fredagsfisken er en måde at faste på, da fisk historisk set blev anset for mindre fint end kød.

Den katolske tradition med at spise fisk om fredagen hænger sammen med tanken om bodsdage i den katolske tro, forklarer Kirsten Kjærulff, der er cand.mag, forfatter og katolik:

“Fredag faster man i princippet for at følge Jesus ved at give afkald på noget. Fisk blev anset som mindre fint før i tiden, og derfor var det et udtryk for tilslutning til den kristne tro, når man valgte kødet fra om fredagen til fordel for fisk.”

I dag er det langt fra alle katolikker, der følger denne tradition, men fredagen er stadig en dag, hvor man som katolik ihukommer Kristi lidelse og død, der som bekendt fandt sted på langfredag. Fredagsfisk er langtfra den eneste måde, hvorpå katolikker kan bære Jesu byrde. Faste og afholdelse fylder meget i katolicismen - og allermest i fastetiden, som løber fra askeonsdag til langfredag, siger Kirsten Kjærulff:

“I denne periode skal man som katolik helst holde sig fra fornøjelser og overflod. I stedet bør man leve asketisk og samtidig give almisse til fattige og besøge de syge,” siger hun og tilføjer:

”Faste betyder at give afkald på alle mulige fornøjelser. Derfor holder man heller ikke fest, drikker alkohol, eller går i biografen under fastetiden.”

Hun forklarer, at det åndelige aspekt af fasten er vigtigere end det fysiske for en katolik. Man kan altså spise nok så meget fisk eller holde sig fra alkohol og andre fornøjelser, men i bund og grund drejer det sig om, at man på det åndelige plan føler, at man bærer frelserens lidelser på sig. Især det sidste kan foregå på mange måder:

“I løbet af fastetiden genser jeg altid The Passion of The Christ (spillefilm, der viser de voldsomme sidste 12 timer i Jesu liv på jorden, red.) selvom jeg synes, det er ganske forfærdeligt,” fortæller Kjærulff. “Filmen har en smuk skildring af Jomfru Maria. Hun vender ikke ryggen til sin søn, men bærer stilfærdigt med på hans byrde. På samme måde vil man som katolik udvise omsorg og medfølelse med Jesu lidelse, og det kan man blandt andet gøre gennem denne form for indlevelse.”