Katolikker uenige i kirkens forståelse af synd

En ny undersøgelse fra det amerikanske analyseinstitut Pew Research Center viser, at mange amerikanske katolikker ikke genkender den katolske kirkes forestillinger om, hvornår man opfører sig syndigt, når det kommer til familieliv, seksualitet og forbrug. Foto: milanmarkovic78 - Fotolia

Er det syndigt at drikke alkohol? At få foretaget en abort eller blive skilt? Ny undersøgelse viser, at USA's katolikker ikke altid er enige i deres kirkes bedømmelse af, hvornår man har begået en synd

Fra 8. december går vi ind i et "jubelår" i den katolske kirke, hvor Guds barmhjertighed ifølge pave Frans er i centrum.

Jubelåret betyder, at katolikker kan få aflad for synder begået mod kirken. Da paven annoncerede jubelåret, talte han især om muligheden for at få tilgivet, at man har fået foretaget en abort, men også andre synder mod den katolske kirkes etik og lære kan tilgives.

Tilgivelsen kommer imidlertid kun, hvis man oprigtigt angrer. Og her kan et dilemma opstå. For tilsyneladende er det ikke alle katolikker, der mener, at de behøver at angre. Nogle anser ikke brug af prævention, skilsmisse eller sågar abort for en synd.

Det viser en ny undersøgelse fra det amerikanske analyseinstitut Pew Research Center. Mange amerikanske katolikker kan ikke genkende den katolske kirkes forestillinger om, hvornår man opfører sig syndigt, når det kommer til familieliv, seksualitet og forbrug.

Abort er et indgreb, 57 % ifølge undersøgelsen kalder syndigt, mens kun 21 % mener, at det er en synd at blive skilt. Se her, hvordan de amerikanske katolikker i øvrigt ser på kirkens lære om synd:

Samtidigt er der ikke tegn på et opgør med syndsbegrebet. Ifølge undersøgelsen mener næsten 90 % af katolikkerne, at man kan begå en synd mod Gud. En holdning, de fleste amerikanere (78 %) i øvrigt er enige i.