Katolicisme kan forenes med progressiv politik

Kerry Kennedy, der netop har udgivet en bog om sin katolske opdragelse Foto: lmc.edu

Kerry Kennedy fortæller i bogen "Being Catholic Now" om sin katolske tro, og hvordan hun kombinerer den med en liberal politik

- Jeg kan ikke se en konflikt mellem katolicisme og social retfærdighed, siger Kerry Kennedy.

Hun er datter af den tidligere amerikanske præsident-kandidat, Robert Kennedy, der var bror til præsident John F. Kennedy og skildrer sit liv som katolik i en nyligt udgivet bog. Her får læserne blandt andet indblik i, hvordan Kerry Kennedy kombinerer sin katolske tro med en progressiv tilgang til de svage i landet.

Bogen er i USA blevet en bestseller om religion og politik i et moderne USA.

Far blev myrdet
Kennedy-familien er kendt for både at være stærkt katolske og for at være meget liberale. Kerry Kennedy tager udgangspunkt i sin barndom, når hun skal forklare baggrunden for sammenblandingen mellem progressiv politik og katolicisme.

Hendes far, Robert F. Kennedy (RFK), virkede som justitsminister i USA under sin bror, præsident John F. Kennedys, embedstid. I 1964 stillede Robert Kennedy op til præsident, efter at J.F. Kennedy var blevet skudt. Robert vandt primærvalget, men blev selv skudt kort efter.

Familien var katolsk troende, der praktiserede traditionel fromhed og gjorde meget ud af at bede og gå til messe, fortæller Kerry Kennedy. Men omstændighederne med dødsfaldene i familien tilførte netop religiøsiteten og bønnerne en særlig intensitet. Det var kirken, der i den forbindelse fungerede som det eksplicitte sted, der gav mening midt i alle lidelserne.

Politik og kirke
Som politiker er Kerry i dag optaget af social retfærdighed. Hun er aktiv på den politiske venstrefløj. Hendes faders liberale politiske agenda har fulgt hende længe, og hun er ikke tilbageholdende med at sammenligne den nyvalgte præsident, Barack Obama, med sin egen far.

For Kerry Kennedy handler katolicisme således om social retfærdighed. Og hun mener, at det er den form for katolicisme hun har arvet fra sin far.

- Det var meget værdsat i vores familie. Min far var en stor forkæmper for dem, der havde det svært. Under valgkampen 1968 sagde han, at fred, retfærdighed og medfølelse - det er, hvad USA burde stå for.

Kilde: BBC News