Din første tale nogensinde: Tre tips til konfirmationstalen

Konfirmationen er blandt de helt specielle dage i livet, og det kan være svært at sætte ord på glæden, taknemmeligheden og forventningerne. Nervøsiteten er dog helt naturlig, og behøver ikke at forhindre nogen i at holde en tale, når dagen oprinder, fortæller retoriker. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Der findes mange årsager til, at det kan være svært at indtage talerstolen, når konfirmationsdagen oprinder. I denne artikel kan du finde inspiration til, hvordan du skriver og holder en tale til din egen konfirmation

Din underlæbe bævrer, dit hjerte banker, din stemme driller, og måske har persillesovsen sat sig fast i din bøjle. Hvad end du skal konfirmeres i kirken, eller i filosofiens eller humanistiske værdiers navn, så er konfirmationsdagen en helt særlig festdag, som er fyldt med følelser, forventninger og traditioner. Men det kan være svært at sætte ord på en så ophøjet begivenhed, og mange limer sig fast til bord og stol af bare frygt for at sige noget dumt, gå i stå eller måske endda fælde en tåre under sådan en præstation.

Retoriker Martin Fehr Therkildsen har speciale i konfirmationstaler. Han fortæller, at nervøsiteten ikke behøver at holde konfirmanden fra at sige et par ord. Det er nemlig helt okay at være nervøs. Mange frygter at begå fejl eller sige noget dumt, men man skal huske, at det er sjældent, skrækscenariet bliver til virkelighed:

”Det er grænseoverskridende og nervepirrende at holde en tale, men det er faktisk lige sådan, det skal være. Selvfølgelig er man nervøs, for der er meget på spil, når man står overfor en hel flok og holder tale,” fortæller Martin Fehr Therkildsen.

Derfor er det en god idé at opgive forventninger om at holde ”den store brandtale”. Lad nervøsiteten melde sig og mærk efter, hvor meget du har lyst til at sige, men hvad end dagen byder på, er det en god idé at forberede dig grundigt.

Kristendom.dk har i samarbejde med Martin Fehr Therkildsen samlet en overskuelig række gode råd, som guider til den bedste, helt almindelige, realistiske konfirmationstale, som måske kan give dig blod på tanden. Og husk:

”Man fortryder meget sjældent den tale man fik holdt. Til gengæld fortryder man den tale, man ikke fik holdt,” fortæller Martin Fehr Therkildsen

Kom i gang med forarbejdet: Løft blikket og gå en tur
Mange sætter sig ved skrivebordet foran et tomt papir eller Word-dokument, men faktisk kan det være en god idé at starte et andet sted, forklarer Martin Fehr Therkildsen. Du kan for eksempel gå en tur og tænke på, hvad du har lyst til at sige til dem, du holder af.

Tal måske med en ven eller dine søskende og få inspiration ved at kigge på billeder af talens hovedpersoner. Så begynder minderne ofte at titte frem. Det kan være en god idé at indtale nogle af tankerne på en telefon. Talen skal nemlig høres, ikke læses, så tænk ikke på, hvad din dansklærer vil mene om det skriftlige arbejde.

Del talen op i 3

1: En rolig og praktisk start
Tillad dig selv at lande i lokalet og undgå at jappe dig igennem talen. Det at bekende kulør og sige, at du er nervøs, kan i sig selv hjælpe til at dulme nerverne. Det er også oplagt at starte talen med at informere om alt det praktiske, eksempelvis hvad er der på menuen og på programmet. Du kan også sige tak til gæsterne for gaverne. Desuden kan det være en fordel at holde talen så tidligt som muligt. Så kan du nemlig holde håndfladerne nogenlunde tørre gennem resten af festen.

Husk: Obama bliver også nervøs, når han skal holde tale.

2: Fyr den af i midten
Hvad end du har lyst til at sige til dem, du holder af, så er det nu, du har ordet. Talens midte kan tage udgangspunkt i en personlig historie, et minde eller noget, der har en særlig betydning for forholdet mellem dig om din familie. Måske faldt far pludselig i poolen uden badevinger, men heldigvis havde mor nogle stærke overarme og kunne hjælpe far op af poolen.

Kærlighedserklæringer kan også være et væsentligt og helt særligt moment i en tale. Her lytter dine gæster nok nøje, for de fleste ved, at når dagligdagen ruller afsted, er det måske sjældent man får sagt: ”Jeg elsker jer, fordi…”. Du skal heller ikke være bange for at tale om det, der kan være svært. Det er din dag, din tale og et helt unikt øjeblik, som aldrig kommer igen.

Husk: Tro ikke at talen kun er god, hvis den er sjov. De gode taler kan også være rørende.

3: En planlagt afslutning
Mange forbereder sig kun på talens start og midte men glemmer, at også afslutningen er vigtig. Derfor kan det være en god idé at planlægge talens sidste sætning. Måske skal du udbringe en skål for første gang i dit liv? Skal gæsterne rejse sig med dig? Og hvem skåler du egentlig for?

Husk: Det føles ofte godt, når det er overstået, men prøv at nyde det imens.