7 tip til at være en god fadder

At synge salmer sammen er en fin fælles aktivitet for gudbarn og fadder - og man kan sagtens gøre det andre steder end i kirken. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Mangler du inspiration til hvad, du kan lave sammen med dit gudbarn? Her kan du læse 7 idéer til, hvordan du er en god fadder for dit gudbarn.

At blive ringet op af en god ven eller sin søster eller bror og blive spurgt, om man vil stå fadder ved deres barns dåb, er en stor ære. Men når dåbsfesten er overstået, melder tankerne sig: hvordan er man egentlig en god fadder?

Præsten sagde sikkert nogle bevingede ord i kirken om, at en fadder er vidne til barnets dåb, og at man er knyttet sammen med barnet i Guds store familie, men hvad kan det betyde i hverdagen?

Når barnets forældre har valgt netop dig som fadder, er det fordi de gerne vil knytte dig og barnet sammen. Derfor er en vigtig opgave som fadder naturligvis at interessere sig for sit gudbarn, og om muligt tilbringe tid sammen med barnet.

Vil du som fadder også gerne være med til at knytte barnet til den kristne tro, er her en række ideer til aktiviteter for dig og dit gudbarn. Hvis kristendom og kirke aldrig har været et tema i dit forhold til barnets forældre, er det nok en god idé at tale med dem om dine ideer, inden du går i gang.

1. Læs og fortæl bibelhistorie
Mange børn får en børnebibel i dåbsgave af kirken. Når det er din tur til at læse højt for barnet, kan du jo foreslå, at I læser sammen i børnebibelen. Er du selv helt hjemme i Bibelens univers, kan du fortælle nogle af Bibelens historier for barnet; en god fortælling og dem er der mange af i Bibelen er altid et hit.

2. Syng salmer
Mange børn elsker at synge eller blive sunget for. Og salmer kan være lige så gode og nemme at synge som børnesange især hvis man har en børnevenlig salmebog, hvor barnet samtidig kan se billeder, og man kan tale om salmetekstens betydning ud fra dem.

I dag går mange forældre til babysalmesang i kirken under barselsorloven; hvis barnets mor eller far hører til den kategori, kan du jo spørge, om der er nogle særlige salmer, som barnet kender herfra.

Husk, at børn som regel holder af at høre deres families stemmer, uanset hvordan de synger, så du behøver ikke at være sangstjerne - bare syng så godt du kan.

3. Gå til børnegudstjeneste
Er du lidt blufærdig over for at skulle fortælle om Gud og Jesus, så overlad det til de professionelle. Kig i dit eller barnets lokale sogns kirkeblad eller på kirkens hjemmeside, og find ud af, hvornår der sker noget i kirken for dig og dit gudbarn.

Det sikre bud er fastelavnssøndag, men mange kirker holder året rundt særlige børnegudstjenester med fortælling og sang, der passer til børnenes alder. Tag dit gudbarn i hånden, og gå over og oplev, at det faktisk kan være sjovt at gå i kirke!

4. Besøg kirkerummet
Når du og dit gudbarn er på vej hjem fra supermarkedet, iskiosken eller Zoologisk Have, så læg vejen forbi den lokale kirke, og gå på opdagelse sammen i kirkerummet. De fleste kirker står åbne i dagtimerne; men skulle I være så uheldige, at kirken er lukket, så kan man jo altid tage en runde rundt om kirken og snakke om, hvorfor man har bygget netop det her hus så stort og flot.

5. Send en dåbshilsen
Der er ikke mange af os, der kan huske vores dåbsdag, men det kan du som fadder lave om på. Send en hilsen på dåbsgaven evt. med et billede fra dåben eller fra noget af det, som du og dit gudbarn har lavet sammen i det forgangne år.

Nogle kirker giver børnene et dåbslys, som de kan tænde hvert år på deres dåbsdag; men det kan man nemt komme til at glemme. I hvert fald lige indtil din dåbshilsen kommer ind ad døren.

6. Giv gaver, der har rod i kristendommen
Når du selv giver gaver til dåb og fødselsdag osv., kan du benytte lejligheden til at give gaver med kristent tema. Noas ark-byggeklodser i træ f.eks., eller en børnesalmebog eller bøger og film med bibelhistorier. Eller et smykke med et kors i, eller måske en Kristuskrans. Kun fantasien sætter grænser.

7. Tal med barnet om de store spørgsmål i livet
Børn i alle aldre har overvejelser om livet og døden og alle tingene ind imellem; så tal med dit gudbarn om de store spørgsmål i livet. Uanset om du selv er meget troende eller ej, kan det være rart for barnet at have en voksen samtalepartner, man kan tale med om både stort og småt, og som hjælper ham eller hende med at udvikle sit billede af Gud.