"Efter Kristi himmelfart er det op til os at fortælle evangeliet"

For sognepræst Morten Skovsted er Kristi himmelfartsdag en festdag, dog nok mest for de kirkevante. Men dagens budskab er vigtigt for alle kristne. Foto: Lars Aarø/Fokus

Kristi himmelfart er en vigtig dag, som taler ind i trosbekendelsen. For de fleste præster er det en dag, hvor man kan samle forkyndelsen i kerneelementer, mener sognepræst i Hjortshøj Morten Skovsted

Der er god mening i at fejre Kristi himmelfartsdag, mener sognepræst i Hjortshøj-Egå ved Århus Morten Skovsted finder mening i Kristi himmelfartsdag. Han synes, den passer ind i påskens begivenheder og det, vi nu ser frem til i pinsen: Kirkens fødselsdag.

Hvorfor fejrer vi Kristi himmelfartsdag, når den rent faktisk betyder, at Jesus forlader os og Jorden?

Fordi det er afslutningen på Jesu jordiske virke. Han hæver sig op, så han ikke længere kun er i disciplenes midte, men så han kan se os alle. Nu lægger Jesus op til en arbejdsdeling. Han har udfyldt sit virke, nu er det op til os at fortælle evangeliet og give det videre. Nu skal vi se på hinanden og se ned på den vej, vi skal gå, som er forsoningens vej, med den opgave, vi har fået: At give budskabet i Jesu liv videre og give det liv.

Hvordan er erfaringerne med Kristi himmelfartsdag som en kirkegangsdag?

Kristi himmelfartsdag er sin egen stille helligdag. Den er ikke perifer som en anden helligdag, der ligger i skyggen af helligdagen, men en festdag, nok mest for de kirkevante. Det er en fin dag med fortællingen om Jesu guddommelige natur og vores ansvar på jorden. Dagen er afsættet til pinsen, hvor mismodet, som indfinder sig hos disciplene over, at Jesus har forladt dem, forsvinder.

Er der tale om en fortælling i billeder eller er det noget, vi som danske lutheranere kan tro på?

Det er en fantastisk fortælling for mig. Og når jeg læser den eller hører den, er det en konkret virkelighed, som taler ind i min virkelig. Der er virkelig noget på færde, og så er jeg ikke så voldsomt optaget af, hvordan det er foregået, eller om der er tale om en metafor. Når jeg hører beretningen, er der tale om en sanselig virkelighed, hvor Jesus farer til himmels.

Hvordan griber sognepræsterne forkyndelsen an?

Det er en vigtig dag, som taler ind i trosbekendelsen. Derfor er der rum til kerneforkyndelse om Jesu guddommelige natur, at han var her på jorden som et menneske, men at han ikke er her længere, for han har givet os en del af ansvaret. Jeg tror, at det for de fleste præster er en dag, hvor man kan samle forkyndelsen i nogle kerneelementer, frem for at man spreder dem.

I Danmark er der hvert tredje år fælleskirkelig gudstjeneste på denne dag i forbindelse med Danske Kirkedage. Er der et særligt mellemkirkeligt aspekt i denne dag, som kirkesamfundene kan mødes på?

Enhver kirkelig begivenhed har et mellemkirkeligt aspekt, og hver højtid eller søndag er en del af et stort, kristent fællesskab. Det perspektiv skal vi bruge til at hæve os op og se på hinanden.

Morten Skovsted er sognepræst ved Hjortshøj-Egå Sogn i Aarhus.