Indsigt

Eks-pave Benedikt brød tavsheden i en ny bog om cølibat - nu kræver han sit navn fjernet

Da den tidligere pave Benedikt trådte tilbage i 2013, lovede han i broderlig lydighed mod den nye pave at gemme sig for verden. Foto: Vatican Media/Reuters/Ritzau Scanpix

I en ny bog forsvarede den tidligere pave Benedikt XVI cølibatet for katolske præster. Udtalelsen kom i kølvandet på det forslag, som en række biskopper rejste ved synoden i Amazonas om at lade gifte mænd blive præster for at imødekomme præstemangel. Men nu vil han fjernes som medforfatter

I en ny bog forsvarede den tidligere pave Benedikt XVI det præstelige cølibat inden for den katolske kirke.

Dermed brød han den årelange tavshed, som han pålagde sig selv i forbindelse med sin tilbagetrækning i 2013, hvor han i troskab mod den nye pave svor at gemme sig for verden. Årsagen var, forklarede den tidligere pave, at han ikke kunne forblive tavs i forbindelse med dette væsentlige spørgsmål. Det skriver nyhedsmediet CNN.

Men nu vil den tidligere pave fjernes som medforfatter på den kontroversielle bog. Han hævder, at han blev manipuleret af medlemmer af den kirkelige højrefløj til at skrive disse udmeldinger, der kunne opfattes som et angreb mod pave Frans. Det skriver nyhedsmediet The Guardian.

Diskussionen om det præstelige cølibat opstod i forbindelse med synoden i Amazonas i efteråret 2019, der blandt andet behandlede cølibat-spørgsmålet som følge af præstemanglen i regionen. Her foreslog et flertal på 128 biskopper mod 41 biskopper, at respekterede ældre, gifte mænd – viri probati – kunne blive præster for at afhjælpe præstemanglen, selvom de altså ikke overholder kravet om præsteligt cølibat.

Førend forslaget kan vedtages, skal det imidlertid godkendes af den øverste kirkelige myndighed, pave Frans, men han har endnu ikke truffet sin beslutning, som forventes at komme snart.

Benedikts udmeldinger kunne bidrage til intern splid

Den tidligere paves udtalelser i den nye bog, ”From the Depths of Our Hearts: Priesthood, Celibacy and the Crisis of the Catholic Church”, var kontroversielle, fordi de kom nu, inden den nuværende pave har truffet sin beslutning i det afgørende spørgsmål. Det kunne tyde på, at den tidligere pave Benedikt ville forsøge at påvirke den nuværende pave Frans, skriver det amerikanske nyhedsbureau Associated Press.

I bogen lagde den tidligere pave Benedikt samt medforfatter kardinal Robert Sarah ikke skjul på, at de mener, den katolske kirke befinder sig i en krise, men at bogen er skrevet i ”broderlig lydighed” mod paven, skriver Associated Press.

Dermed kunne bogen potentielt bidrage til den stigende utilfredshed med den nuværende pave, som kan spores i en del konservative kredse. Utilfredsheden skyldes blandt andet, at mange konservative katolikker frygter, at pavens utraditionelle stil kan være medvirkende til en splittelse af kirken, skriver det britiske medie The Guardian.

Blandt pave Frans’ tilhængere er bogens udtalelser blevet mødt med kritik. Forfatteren til en biografi om den nuværende pave, Austen Ivereigh, har blandet andet hævdet, at det er upassende for en tidligere pave at blande sig i beslutninger, den nuværende pave er ved at træffe, skriver CNN.

Eks-pavens indblanding er uden fortilfælde

Joshua McElwee er korrespondent i Vatikanet for avisen National Catholic Reporter, og han forklarer, at det er første gang i kirkens historie, at en tidligere pave har udtalt sig om noget, der stadig er under overvejelse.

”Jeg kan ikke komme i tanker om andre eksempler på, at en tidligere pave har udtalt sig i offentligheden om en sag, der stadig er under overvejelse. Der er en reel bekymring for, om den tidligere pave, som har en stor tilhængerskare i konservative kredse, kan forhindre pave Frans i at vedtage noget, der i hans optik er rigtigt for kirken,” siger Joshua McElwee til The Guardian.

Dette skal dog ses i lyset af, at pave Benedikt XVI er den første pave i næsten 600 år, der har abdiceret, fremfor at blive på posten til sin død, hvorfor det siden 1400-tallet naturligt nok ikke har været muligt for tidligere paver at udtale sig om deres efterfølgeres beslutninger.

Pave Frans har endnu ikke udtalt sig om den tidligere pave Benedikts udtalelser i den nye bog, som han nu ikke længere vil stå til ansvar for. Men han har tidligere udtalt sig om, at cølibatet er en væsentlig del af den katolske kirke, og at en afskaffelse af det præstelige cølibat ikke kommer på tale under hans ledelse af den katolske kirke.

”Pave Frans vil ikke afskaffe cølibatet. Han overvejer kun forslaget, fordi det kommer fra biskopperne ude i landet, som kender katolikkernes behov,” siger Joshua McElwee til The Guardian.