Spørg

Er jeg katolik, selvom jeg blev konfirmeret i folkekirken?

Det er lidt mere kompliceret at svare på, om man som katolsk døbt formelt udmelder sig af den katolske kirke ved at blive konfirmeret i et andet kirkesamfund, svarer katolsk præst Daniel Nørgaard. Foto: arkivfoto/Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Når man er døbt katolsk, påvirker det så ens tilhørsforhold til den katolske kirke at være konfirmeret i den danske folkekirke, spørger en læser. Daniel Nørgaard, der er katolsk præst, svarer

Spørgsmål:

Jeg er født i Polen i 1972 og er dér døbt katolsk. Dog blev jeg konfirmeret i en dansk, kristen kirke. Er jeg katolik? Og kan jeg komme i den katolske kirke?

Venlig hilsen
Paulina

Svar:

Kære Paulina

Tak for dine spørgsmål.

Det letteste og korteste svar er, at man uanset kirkeligt tilhørsforhold altid må komme i den katolske kirke, og at man jo kan blive katolik, hvis man ikke er det.

Det er lidt mere kompliceret at svare på, om man som katolsk døbt formelt udmelder sig af den katolske kirke ved at blive konfirmeret i et andet kirkesamfund. Her er der ikke noget generelt svar. Det afhænger af den enkeltes indstilling, når man melder sig ind i eksempelvis folkekirken.

Ønsker man helt bevidst at forlade den katolske kirke, og er beslutningen om at tilhøre en anden kirke også en afstandtagen fra den katolske kirke, ja så har man meldt sig ud og er ikke længere katolik.

Men er årsagen til, at man fravælger katolsk konfirmation for i stedet at blive konfirmeret i en folkekirke, at man helst vil følges med dem fra ens klasse, og er beslutningen taget i en alder, hvor man måske er bange for at skille sig ud fra mængden, ja så har man jo ikke for alvor taget afstand fra den katolske kirke og er egentlig stadig katolik.

Jeg vil gætte på, at du således stadig er katolik i dag. Men det vil være godt at mødes med en præst om det og se på netop din situation.

En katolik, som virkelig har meldt sig ud af den katolske kirke, kan dog gennem et skriftemål og en tydelig erklæring melde sig ind i den katolske kirke igen. Ingen kan nogensinde blive lukket permanent ude af den katolske kirke.

Når man som du endnu ikke er blevet katolsk konfirmeret og måske heller ikke har været til første kommunion, kunne det være en idé at træffe et valg om at modtage disse. Efter en passende forberedelse til disse sakramenter vil du gennem modtagelse af dem være et fuldgyldigt medlem af den katolske kirke.

De bedste hilsner
Daniel Nørgaard
Katolsk sognepræst ved Sankt Ansgars Kirke
Ansvarlig for koordinering af ægteskabsforberedelsen
i den katolske Kirke i Danmark

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.