Spørg

Er kirke en beskyttet titel?

Det er generelt meget få betegnelser, der er direkte beskyttede, og de vil som oftest være sådanne, hvortil der lægger sig en betydelig samfundsmæssig interesse, skriver Anders Jørgensen, der er medlem af bestyresen for Selskab for Kirkeret. På billedet ses Viborg Domkirke. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Kan alle og enhver lave et arrangement og kalde det for kirke, eller er der nogle særlige kriterier for at bruge titlen kirke, spørger en læser. Anders Jørgensen, der er medlem af bestyrelsen for Selskab for Kirkeret, svarer

Spørgsmål

Kære kristendom.dk

Er kirke en beskyttet titel, eller kan alle og enhver lave et arrangement og kalde det for kirke? Er der nogle særlige kriterier, man skal opfylde, før man må kalde noget for kirke?

Venlig hilsen
Jesper

Svar

Kære Jesper

Dit spørgsmål kan besvares ret kort: Nej, kirke er ikke en beskyttet betegnelse. Man kan således frit benytte denne. Dette gælder også for trossamfund, der ikke er anerkendte efter lov om trossamfund uden for folkekirken. Scientology Kirken er et eksempel herpå.

Det er generelt meget få betegnelser, der er direkte beskyttede, og de vil som oftest være sådanne, hvortil der lægger sig en betydelig samfundsmæssig interesse. Det kan dreje sig om visse titler som advokat, læge og psykolog. Det kan også dreje sig om "institutionelle betegnelser" såsom aktieselskab, anpartsselskab og universitet.

Selvom en betegnelse ikke er direkte beskyttet, kan den i visse tilfælde indirekte alligevel være det, for eksempel i det tilfælde, hvor en person, der ikke er ingeniøruddannet, benytter ingeniørtitlen i strid med markedsføringsretlige principper.

Venlig hilsen
Anders Jørgensen
Specialkonsulent, advokatfuldmægtig
Medlem af bestyrelsen for Selskab for Kirkeret

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.