Fastemad fra klostret

Jesus forvandlede dødens stank til vellugt, mener sognepræst Poul Joachim Stender. Foto: Leif Tuxen.

På den græske munkehalvø Athos indså sognepræst Poul Joachim Stender, at fasten skal have et fysisk udtryk

Vin, cigaretter, kød, mælk, æg, slik, kage og kaffe er gemt væk. For sognepræst Poul Joachim Stender betyder kirkeårets fastetid en periode med madmæssigt mådehold. Det var nærmest et tilfælde, som gjorde Kirke Såby-præsten bevidst om vigtigheden af at give fastetiden et fysisk udtryk. Som pilgrim kom han til den græske munkehalvø Athos i fasten og så, hvordan munkene fulgte strenge regler.

- Det gik op for mig, at fasten hjælper til at gøre fastetiden til en fordybelsestid, hvor man glæder sig til den store påskefest. Ved at mærke sulten lider man lidt med kropsligt, siger han.

Stender glæder sig til de 40 dage med begrænsede restriktioner på menuen, selvom man føler sult det mest af fasten. Socialt er perioden dog forbundet med en del vanskeligheder. Når han takker nej til te, kaffe eller kage, tror mange, at han er syg.

- Derfor har jeg valgt at fortælle, hvorfor jeg faster. Efterhånden har jeg samlet en gruppe af folk i sognet, som også faster, siger han.

Stender mener, at mange flere burde prøve at spise som munkene på Athos. I et overflodssamfund som det danske har man godt af at prøve forsagelsen, understreger Stender. Han har taget en del madopskrifter med hjem fra besøgene på Athos. Linsesuppen, fakes, er en af de typiske fasteretter i klostrene. Da han første gang spiste suppen på Athos, indtog han den til bibellæsning. For bordenden sad en munk og læste op af Bibelen. Stender bemærkede, at munkene tømte lerskålene i stor hast.

Fasten er ikke tiden, hvor munkene tager sig tid til at nyde maden, men det vidste den danske gæst ikke. Da der var gået et kvarter, slog den bibellæsende munk med en stok i gulvet. Det betød, at måltidet var ovre, og Stender, som havde spist den dampende suppe langsomt, måtte gå sulten fra bordet.

200 gram grønne linser
1,5 liter vand
1 kvist rosmarin
1 laurbærblad
1 stængel persille
1 gulerod
1 stilk blegselleri
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 bakke babyspinat
Salt
Peber
Hvidvinseddike

Udblød de grønne linser i varmt vand i en time. Afdryp linserne og kom dem i en gryde med 1,5 liter vand. Lad dem koge i en halv time. Skær imens løg, gulerod og blegselleri i fine tern og tilsæt det sammen med krydderurterne og fint hakket hvidløg.

Lad suppen koge i 20 minutter. Tilsæt den skyllede spinat og olivenolien. Smag til med salt, peber og hvidvinseddike. Suppen skal serveres sammen med enten citron eller hvidvinseddike, så man kan justere smagen ved bordet.

nygaard@kristeligt-dagblad.dk