Min fastetid

Martin faster: Den lille smerte fra sulten gør godt

Jeg kan mærke det fysisk, når jeg skærer kaffe fra, og sådan skal det være i fasteperioden, siger sognepræst Martin Drengsgaard. Foto: Jesper Rais

Det skal gøre lidt ondt at faste, for det handler om at give afkald på sig selv, mener sognepræst Martin Drengsgaard. Han ser frem mod påsketiden uden kaffe og alkohol

Hvordan foregår din faste?

Min faste begynder askeonsdag i Bethlehemskirken, hvor jeg får tegnet korset i panden med aske for at starte fasteperioden. I fasten tænker jeg over at vælge noget fra, som jeg normalt nyder i min hverdag. En af de ting er kaffe, som jeg drikker rigtig meget af til hverdag. Jeg faster også fra alkohol.

På et mentalt plan besinder jeg mig på fastens temaer; håb, bod og hvile. Derfor rydder jeg unødvendige ting ud af mit skema og kigger frem mod påskemorgen.

Hvad er for dig det bedste ved at faste?

Det bedste er, at fasten konstant minder mig om, at vi er i den tid af kirkeåret, der lægger op til påsken. Samtidig mærker jeg en skærpelse af min tænkning, når jeg giver afkald på mig selv og på de ting, som er svære at undvære.

At gå ned i gear giver mig oplevelsen af at styrke forholdet til Gud.

Hvad er sværest for dig at undvære?

Jeg kan mærke det fysisk, når jeg skærer kaffe fra, og sådan skal det være. Det må gerne medføre en lille smerte at faste, men det er en balance: Jeg synes, man skal faste fra ting, man kan overholde, men samtidig må det gerne kunne mærkes.

Jeg ser den lille smerte som en god ting, men man skal ikke pine sig selv. Jeg ryger til hverdag, og det ville jeg ikke kunne faste fra, så jeg fokuserer på at afholde mig fra ting, jeg ved, jeg kan overholde.

Har du et eksempel på en vane eller en tankegang, du har taget med dig efter din fastetid?

Jeg synes, jeg opnår en højere kontakt med mig selv og min egen skrøbelighed, når jeg faster. I den skrøbelighed kommer jeg også tættere på Gud. Under fasten bruger jeg tid på at overveje, om der er relationer, jeg kunne pleje og bruge lidt mere tid og energi på. Bør jeg købe en ekstra buket blomster til min kone i dag? Tanker som disse tager jeg med mig på den anden side af fasteperioden. Det handler om at give afkald på sig selv.