Min fastetid

Kristian faster: Jeg har lært at sige nej til den fristende chokoladebar

Jeg bliver ikke længere irriteret, når jeg bliver sulten, og jeg falder heller ikke i fælden med lige at købe en chokoladebar for at stille sulten, siger Kristian Larsen, der er ortodoks kristen. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Når Kristian Larsen giver sulten plads, hjælper det ham igennem en fastetid, hvor han følger den ortodokse fastetradition. Han lever af grøntsager og fokuserer på Gud

Hvordan foregår din faste helt konkret?

Jeg spiser kun grøntsager og drikker ikke alkohol, og så føjer jeg en særlig fastebøn til min daglige morgenbøn. I den ortodokse kirke har vi et fast program, som jeg følger. Det betyder, at jeg ikke spiser kød, men nogle dage må jeg gerne må drikke alkohol og spise fisk og skaldyr.

Jeg ønsker ikke andres opmærksomhed omkring min fastepraksis, så hvis jeg bliver inviteret på middag, spiser og drikker jeg det, der serveres for mig.

Hvad er det sværeste at undvære for dig personligt?

I begyndelsen var det svært for mig at undvære kød og udelukkende leve af grøntsager. Jeg opdagede, hvor afhængig jeg var visse ting og blev opmærksom på mine dårlige vaner, fordi jeg prøvede at lægge dem fra mig.

I starten var det svært for mig at ignorere sulten, når den meldte sig. Nu bliver jeg ikke længere irriteret, når jeg bliver sulten, og jeg falder heller ikke i fælden med lige at købe en chokoladebar for at stille sulten. Sultfølelsen betyder ingenting. Den får bare lov at være der.

Hvad er for dig det bedste ved at faste?

Det bedste ved fasten er fordybelsen i troen. Fasten handler jo dybest set ikke om mad, men om at tænke mindre på sine fysiske behov og komme væk fra dagligdagens forbrug. Fasten er sund, fordi den fører til en refleksion, ikke kun over mine egne dårlige vaner, men fordi dens budskab også siger noget om den måde, vi er forbrugere på i det moderne samfund.

Har du et konkret eksempel på en vane, tankegang eller andet, du har taget med dig efter din fastetid?

Jeg tager bevidstheden om, at det er Gud, der er i centrum med mig efter fasten. Derfor lærer fasten mig noget om min tro - og så betyder den, at jeg bliver jeg opmærksom på mine dårlige vaner.

Ifølge Kristian Larsen, der er ortodoks kristen, handler fasten dybest set ikke om mad, men om at tænke mindre på sine fysiske behov og komme væk fra dagligdagens fokus på forbrug. Foto: KOFOD LASSE