Karnevaller - verden rundt og herhjemme

Her fra paraden ved årets Carneval i Rio i 2016 Foto: Fotoarena

Måske kan du i dette øjeblik høre trommerne fra et karnevalsoptog gennem gaden. Pinsekarnevallerne er over os, og udklædningsfesterne med musik og dans fejres jorden rundt

Karnevallet i Rio, som foregår i februar, er nok det allermest berømte - og berygtede - af slagsen. Vold, røveri og mord hører desværre også til dagens orden, når der er karneval på Copa Cabana og de andre kendte steder i den brasilianske storby.

Heldigvis kan de fleste nøjes med at nyde de storslåede optog - og ikke mindst de letpåklædte, der danser samba i (s)timevis.

Karnevallet i Rio har lagt stilen til en lang række karnevaller i både Spanien og Portugal, hvor der på både fastlandet og på øer som Tenerife og Maderia danses og festes igennem i dagesvis.

Vintertrætte danskere behøver altså ikke at rejse den halve klode rundt for at danse samba og lufte bikinien. De kan nøjes med en tur til de kanariske øer.

Har man imidlertid mod på at rejse langt, kan man også tage til New Orleans, hvor man altid har fejret Mardi Gras med store optog og glad musik, især en masse jazz.

Vil man derimod opleve et mere stiligt og elegant karneval, skal man tage til Venedig, hvor det ene spektakulære karneval efter det andet arrangeres. Man kan sagtens komme med, men skal dog være forberedt på at skulle betale for både kostume og maske. Her kan man nemlig ikke nøjes med at være med på en kigger som de andre steder. Kun ved selv at være udklædt og klar til at deltage i løjerne kan man komme indenfor og opleve en snert af den dekadence og morskab, som engang var så udbredt i karnevalstiden i Danmark.

Endelig har Danmark naturligvis også en del samba- og sydamerikansk-inspirerede karnevaller, som på grund af vores geografiske beliggenhed dog er flyttet til sommertiden. Strudsfejr og sølv-bikini i februar eller marts er i reglen lidt for koldt.

Kniber det med tiden eller pengene til at rejse ud, kan det anbefales at gå i teatret og se Holbergs komedie Maskerade, som udover at være en klassisk Holberg-historie også beskriver dele af karnevalstiden, som den var i hans tid, ret godt. Stykket spiller ofte, både som skuespil og opera.

Komedien blev nemlig hurtigt så populært, at Carl Nielsen satte musik til og skabte en tre-akters opera, hvor sidste akt er det tætteste, som Danmark kommer på en nationalopera, idet netop tredje akt (som foregår på maskeraden) altid spilles ved de store festaftner i Det Kongelige Teater.

Verden rundt afholdes karneval. Her foregår det i Rio de Janeiro