Interview

To katolske veninder: Det skal bære frugt at faste

De to veninder har besluttet sig for at faste sammen i år ved at fordybe sig i helgenen Sankt Josef, Jesu far. Foto: Privatfotos

Kristne verden over praktiserer fasten, men giver det overhovedet mening at faste under en corona-pandemi, hvor vi i forvejen lider mange afsavn? Ja, siger to katolikker, der faster sammen

Dragana Budes og Helle Bartelsen er veninder. De kommer begge i den katolske menighed i Kolding og Vejen, Sct. Michaels Kirke. Dragana Budes er opvokset som katolik. Derfor har hun som voksen fastet fra kød hver onsdag og fredag og har i mange år fastet ved at undvære kød i de 40 dage op mod påske.

Men faste er så mange forskellige ting, fortæller Dragana Budes:

”Der er specifikke krav om at undvære at spise kød, men faste handler ikke nødvendigvis kun om at undvære mad. Mange misforstår fasten og tror, at det bare er noget, man gør for sig selv, men i virkeligheden handler det om at nærme sig Gud og have fokus på Gud.”

Helle Bartelsen er konverteret til katolicismen for nylig og har endnu ikke en praksis for at faste, men for hende er fasten en tid, hvor man efterligner Kristus.

”Kristus fastede selv og opfordrede os til at faste,” siger Helle Bartelsen og henviser til et sted i Bibelen, hvor Jesus taler om fasten og bønnens nære sammenhæng.

”Faste og bøn hænger tæt sammen som slibesten og sværd,” siger Helle Bartelsen og tilføjer:

”Fastetiden kan bruges til at have fokus på at fylde livet med gode ting. Hvis man kommer til påske og er den samme person, som inden fasten begyndte, så har man spildt sin faste.”

De to veninder har besluttet sig for at faste sammen i år ved at fordybe sig i helgenen Sankt Josef, Jesu far. De vil frem mod Sankt Josefs dag den 19. marts fordybe sig i tekster og meditationer, der har fokus på Josef og hans helgenstatus. Dragana Budes vil derudover selv have særligt fokus på at skære ned på sit forbrug af det sociale medie YouTube, som kan fylde alt for meget i hverdagen.

”Jeg er slemt glad for YouTube, og selvom det skaber så meget larm omkring mig, vil det være hårdere for mig at undvære det end ikke at spise kød,” siger hun og tilføjer eftertænksomt det retoriske spørgsmål:

”Hvis jeg som menneske ikke kan sige nej til noget, er jeg så fri til at vælge?”.

De mener begge, at det ikke gør en forskel at faste i en tid, hvor coronavirus sætter dagsordenen, og hvor vi i forvejen må undvære så meget:

”Det har vi jo ikke selv valgt. I fasten vælger vi selv, hvad vi vil give fokus. De afkald og afsavn, vi må lide lige nu, kan måske bruges til at skabe et godt fokus ved at bede for nogen eller for noget,” siger Dragana Budes.

”Faste kan være noget så enkelt som at holde fast i et bestemt fokus, som eksempelvis at give sin familie bedre tid eller mere opmærksomhed,” tilføjer hun.

Nykonverterede Helle Bartelsen giver gerne et par gode råd, når man skal faste, og måske også faste for første gang: Det, man vælger at fokusere på i fasten, skal give mening for den enkelte, ligesom det er en god idé ikke at stille for store krav til sig selv, men at starte småt og være konsekvent.

”Ja, man skal ikke blive sur og muggen af at faste,” tilføjer Dragana Budes.

”Det skal bære god frugt. Det er meningen med faste.”