Unge undgår Facebook i fasten

Fasten er kommet til internettet, hvor unge faster fra sociale hjemmesider som Facebook og Myspace. - Foto: Arkiv.

Flere unge er i fasten også begyndt at afstå fra sociale netværk på nettet, som eksempelvis Facebook

For de fleste handler fasten om afståelse fra mad, men også andre former for afholdenhed vinder frem.

Kristelig Dagblad har kunnet berette om den katolske præst, der opfordrede til at unge afstod fra SMS-beskeder i fasten.

Tilsyneladende er det ikke det eneste moderne kommunikationsmiddel, der fastes fra. Fasten er også kommet til internettet, hvor unge faster fra sociale hjemmesider som Facebook og Myspace. Det skriver cnn.com.
 
Myspace er et digitalt socialt netværk, hvor folk opretter egne profiler, lægger billeder og musik op og tilføjer hinanden som venner. I alt har netværket ca. 200 millioner medlemmer. På en noget lignende måde fungerer netværket Facebook, som har ca. 175 millioner medlemmer. Også denne side undgås af unge, der faster digitalt.

Nye fristelser
Fastetiden varer 40 dage, søndage undtaget, svarende til Bibelens fortælling om Jesu 40 dage i ørkenen, hvor han modstod fristelser.

Hvor fasten før i tiden hovedsageligt handlede om at holde sig fra bestemt mad, som f.eks. kød, er fristelserne i dag blevet flere og anderledes. Derfor modstår unge andre fristelser end sædvanligt. En af de unge er den 16-årige Emily Montgomery, der har opgivet det digitale netværk Myspace i fasten.

- Jeg ville opgive noget, der var virkelig svært for mig, siger Emily, der udenfor fastetiden brugte to timer om dagen på Myspace.
 
Vanedannende
Katolikken Kerry Graham studerer teologi i England, men er egentlig fra USA. Derfor bruger hun Facebook til at holde kontakten med vennerne derhjemme. Ikke desto mindre har hun lagt Facebook fra sig i fasten:

- Det var min kæreste, der opfordrede mig til det. Jeg må sige, at det var hårdt i starten, især fordi afstanden til mine venner er så stor. Det var også svært, at lægge den vane fra sig, at logge ind på Facebook hver gang jeg tjekkede min e-mail, siger Kerry Graham.
 
Ligesom Kerry Graham beskriver også andre unge de digitale sociale netværk som vanedannende. En karakteristik som Dr. Maressa Hecht Orzack er enig i. Dr. Orzack er klinisk psykolog ved et studiecenter for computerafhængighed og har undersøgt konsekvenserne af dårlige Internetvaner.

- Afhængighed af nettet har for flere studerende ført til manglende søvn og mindre lektielæsning. I nogle tilfælde går det endda også ud over hygiejnen.

Tid til vigtigere ting
Om det er Dr. Orzacks undersøgelser der har påvirket den universitetsstuderende presbyterianer Jocelyn Chiu er uvist, men efter at have prøvet at faste fra Facebook i 2006, tog Chiu skridtet videre. I 2007 fastede hun fra internettet i det hele taget og tillod kun sig selv at tjekke skolerelaterede mails. 

- Jeg fik mere fokus på mit skolearbejde og mere tid til bibellæsning. Jeg indså at jeg havde glemt min spirituelle side. Desuden fandt jeg ud af, at samværet med andre mennesker er langt mere personligt end på nettet, siger en glad Chiu.

Katolikken Kerry Graham er enig med Chiu og siger at hun selv lærte at skelne mellem sine virkelige venner og de venner, der blot var belejlige. 
 
Præsten Michael J. Dolan er tilknyttet både et college og et universitet i Connecticut og er selv på Facebook. Han har talt med mange studerende om at holde sig fra Facebook i fasten og bakker Chiu og Grahams betragtninger op:

- Folk indser at virkeligheden involverer personer og ikke pixels.