Fastelavn

Opskrift: Æggesøbe til fastelavn

Æggesøben var populær til fastelavn og blev anset som en særlig luksus til højtiden. Man spiste den på dagen hvide tirsdag, som var den sidste dag før fastetiden.

Har du lyst til at fejre fastelavn på traditionel vis? Her får du to opskrifter på gammeldags æggesøbe

Fastelavn betegner oprindeligt tiden op til faste. På fastelavnsaften spiste man traditionelt masser af lækre sager og fed mad for at have noget at stå imod med, når fasten begyndte.

Festen udviklede sig fra kun at vare en aften til at strække sig over flere dage, hvor man spiste igennem. I dag spiser vi især fastelavnsboller, men engang var der andre retter forbundet med fastelavn.

Hvide tirsdags æggesøbe før fasten

Dagen efter fastelavnsmandag, hvide tirsdag, har tilmed fået sit navn på grund af de måltider, der blev indtaget. Det hvide henviser til de sukker- og mælkeretter, man typisk nød sammen med hvedeboller eller rugbrødsterninger.

En populær variant af mælkeretten var æggesøbe, som blev anset som en særlig luksus, fordi den blev lavet med både æg og sukker og ofte også med hvede. Begge dele var indtil op i 1900-tallet dyre varer, og æggene var heller ikke lige til at skaffe i februar.

Har du lyst til at prøve kræfter med en traditionel æggesøbe, får du her en opskrift fra "Mangors Kogebog for smaa husholdninger" fra 1876:

Ingredienser til æggesøbe

  • Øl
  • Æggeblommer
  • Sukker

Fremgangsmåde - sådan laves æggesøbe

Til hver Pot Øl tages 4 Æggeblommer, som pidskes med Sukker, indtil de ere tyke; naar Øllet koger, kommes noget heraf i Æggene, disse hældes i Øllet under stadig Pidsken med Riset, indtil det netop koger.

Den kan ogsaa laves med 1 Æggeblomme og ½ Pægel Fløde til hver Pot Øl, hvilket kan blive meget godt, men det kommer ikke til at skumme. Den spises med Rugbrød, skaaret i Tærninger, bagt i Smør og Klaret med temmelig meget Sukker.

Vil man have Brødet i en Top, da sættes 1 Lod (3 O.) Smør og 2 Lod (6 O.) Klaret over Ilden paa Stegepanden, hvori røres 3 Pægle revet Rugbrød; naar det har kogt lidt, kommes 4 Lod (12 O.) Puddersukker deri, det bages samlet, indtil det ikke er synderlig fugtigt.

Det bliver staaende paa Panden, indtil det er halv koldt, da kommes det i vædede Kopper eller Former og trykkes med en Skee, dog ikke meer, end at det er godt samlet, ellers bliver det for haardt.

Naar det er koldt, løsnes det om Kanten med en Kniv og vendes paa det Fad, hvorpaa det skal serveres. I Almindelighed regnes ½ Pot Øl og 1 Pægel revet Brød til hver Person.

  • En pot = 0,966 liter
  • En pægel = en kvart pot

I Mangors æggesøbe bruges hverken mel eller mælk, men til gengæld masser af øl, æg og sukker. Opskriften kan med sine gamle måleanvisninger virke som lidt af en mundfuld at begive sig ud i, så har du lyst til at lave æggesøbe, og vil du gerne undgå mængdebetegnelser som pot og pægle, kan du finde en mere nutidig version i faktaboksen ved siden af artiklen.

Den er hentet fra sitet Gamle Danske Opskrifter: http://www.gamledanskeopskrifter.dk/page1270.html