Med troen i kufferten

"Ferie og frihed er for mig at blive væk i bøger"

Jeg har i de seneste par år haft glæde af at lave mig en sommerferie-læse-liste. Ikke for at give mig lektier for, men for at have nogle gode intentioner, om hvad jeg vil læse. Det plejer at blive en blandet liste af skøn- og faglitterært, men ofte kredser de om temaer, der optager mig og også berører troen, fortæller projektleder Thomas Frovin. Foto: Martina Petkovski.

Ferien bliver ofte et sted, hvor mine tanker får lov til at fylde. I roen og freden bliver der plads til, at jeg kan vende dem med Gud, forklarer projektleder Thomas Frovin, der ikke kan holde sig fra bøger, kirker og helligsteder, når han er på ferie

Hvem er du?
Thomas Frovin, projektleder for ”I Mesterens Lys”, som ønsker at bygge bro mellem kirken og den nyspirituelle verden. Jeg hører selv til i folkekirken, men lader mig gerne inspirere af andre kirkelige traditioner.

Hvad skal du lave i din sommerferie?
Træværket skal males. Og så skal jeg med min familie på togtur til Tjekkiet. Der bliver forhåbentligt også tid til kold hyldeblomstsaft på terrassen med gode venner – og nogle lange, uplanlagte dage, som ender med fantastiske ture til vandet og byen.

Hvor meget fylder din kristne tro i kufferten, når du rejser på sommerferie?
Jeg er grebet af troen, og som sådan er det ikke noget, jeg lægger fra mig eller holder ferie fra. Troen er for mig nærmest et vilkår; et prisme, jeg ser på min verden igennem.

Når jeg tager på ferie er jeg stadigvæk et troende menneske. Jeg kommer til at opsøge kirker og helligsteder, og bliver det, som det plejer, kan jeg sidde der lidt i stilheden, i min egen andagt.

Ferien bliver for mig ofte et sted, hvor de eftertanker, jeg ikke brugte nok tid på i dagene inden, får lov til at fylde. I roen og freden bliver der plads til, at jeg kan vende dem med Gud, og måske bliver de til mere end eftertanker.

Hvad er dine tre bedste ideer til, hvordan andre kan tage Gud med på deres ferie?
Altså bøger, ikke. Ferie og frihed er for mig at blive væk i bøger og have plads til, at de fylder tankerne. Jeg pakker altid alt for mange med i tasken. Som regel har jeg gang i en fire-fem bøger ad gangen, så dem skal jeg have pakket. Plus dem, jeg drømmer om at få tid til at læse. Det er noget tungt rod.

Jeg har i de seneste par år haft glæde af at lave mig en sommerferie-læse-liste. Ikke for at give mig lektier for, men for at have nogle gode intentioner, om hvad jeg vil læse. Det plejer at blive en blandet liste af skøn- og faglitterært, men ofte kredser de om temaer, der optager mig og også berører troen.

Denne sommer har jeg blandt andet den russiske forfatter Dostojevskijs ”Brødrene Karamasov” på min liste sammen med den svenske teolog Magnus Malms ”Fri til at tjene”. Listen er ikke færdig, overhovedet.

Dernæst vil jeg sige, at det kan være godt at føre en slags dagbog eller optegnelser, især når arbejdets daglige rytme ikke længere skal rummes i dagene, og tankerne får plads til at blive dybe. Jeg er glad for notesbogen ”Bibelhjerte” og forskellige såkaldte journals, der giver kreativt plads til at skrive eller tegne det, man tænker.

Sidst, men ikke mindst, så er jeg glad for at gå i kirke og mærke, at det er en rytme, som også bærer der, hvor dagene flyder ud og bliver til ferie. I udlandet kan man sagtens deltage i gudstjenester på sprog, man ikke forstår, og sætte pris på det fællesskab og den diversitet, der er i Guds kirke verden over.