Debat

Præst: Folkekirken skal bekæmpe radikale kristne

Det mandsmod og den kampgejst, som den tidligere leder af Dialogcentret Johannes Aagaard viste, savner vi i kirken i dag. Vi skylder ikke mindst de børn, der kommer i kløerne på sekterne, at kæmpe imod og indsamle viden, mener sognepræst Christian Roar Pedersen. Foto: TV2

Vi taler ofte om, at muslimer skal gøre op med deres ekstremister. Folkekirken er forpligtet på det samme over for alle, der misbruger kristendommen og holder mennesker i et religiøst jerngreb, skriver sognepræst Christian Roar Pedersen efter første afsnit af TV2's dokumentar "Guds bedste børn"

Folkekirken har brug for et center til at indsamle viden om radikale sekter og bekæmpe dem. Det er tydeligt efter første afsnit af TV2’s udsendelse “Guds bedste børn”, der har fokus på radikale kristne. Afdøde teologiprofessor Johannes Aagaard drev fra 1970’erne og frem Dialogcentret i Århus med netop det formål. Aagaard var ikke bange for at bekæmpe indiske guruer i spraglede gevandter eller Scientologys businessklædte disciple. Scientology hev Aagaard i retten ad flere omgange, men professoren stod fast og vandt.

Det mandsmod og den kampgejst savner vi i kirken i dag. Vi skylder ikke mindst de børn, der kommer i kløerne på sekterne, at kæmpe imod og indsamle viden.

Folkekirken kan tilbyde et åbent fællesskab

I første TV2-udsendelse er fokus i høj grad på Torben Søndergaard, der står bag organisation The Last Reformation. Selv har jeg oplevet Torben Søndergaards tilhængere på Nibe Festival, hvor de også bruger navnet “Oplev Jesus”. Her opsøger de unge og “helbreder” dem med bøn og håndspålæggelse. Det første år var tilhængerne inde på festivalområdet, men de blev hurtigt smidt ud og fik klippet deres armbånd. Jeg forstår godt festivalledelsen. De unge på festivalen fortæller blandt andet om en, der fik taget gipsen af en brækket arm efter forbøn.

Nu står Søndergaards folk lige uden for festivalområdet og driver deres mission. Blandt de unge gæster på musikfestivalen er der sårbare sjæle. Det ved jeg som aktiv festivalpræst på Nibe Festival gennem ti år. Der er sygdom, misbrug eller andre problemer i familien, som de tager med på festival. En sen nattetime åbner de unge op i folkekirkens telt på Nibe Festival. Det er lige præcis den gruppe, som Søndergaards garde søger at indfange. I folkekirken kan vi tilbyde dem et åbent fællesskab, men The Last Reformation tilbyder et lukket selskab med ingen vej tilbage.

Hvem tør sætte sig op mod Gud?

At der findes radikale kristne, der fordrejer elementer af kristendommen, er ikke hverken nyt eller overraskende. Disse sekter samles ofte om en stærk narcissistisk person, der får total kontrol over folks liv. Som Torben Søndergaard siger i TV2-udsendelsen, samler han dem, der ikke har en plan B. Vi møder i udsendelsen flere, der har solgt deres hus og sagt deres job op for at følge The Last Reformation. Så er der ikke nogen vej tilbage. Kun at følge Søndergaard, og han får angiveligt besked direkte fra Gud. At sætte sig op mod Søndergaard bliver det samme som at sætte sig op mod Gud. Hvem tør det?

Sporene fra sekter med lignende strukturer skræmmer: Seksuelt misbrug, psykisk vold og økonomisk ruin.

Folkekirken er forpligtet til at hjælpe

Folkekirken bliver nødt til at lave et exitprogram for dem, der er blevet indfanget af disse sekter. For at gøre det, har vi brug for viden. Hvordan hænger det sammen økonomisk? Hvad er teologien bag? Hvordan ser personkredsen ud?

Vi taler ofte om, at muslimer skal gøre op med deres ekstremister. Folkekirken er forpligtet på det samme over for alle, der misbruger kristendommen og holder mennesker i et religiøst jerngreb.

Christian Roar Pedersen er sognepræst, næstformand i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og medlem af Danske Kirkers Råd.