Guide

Kirkekunst på de danske øer

Rundt omkring på de danske øer kan man finde et væld af kirker med hver deres imponerende kunst eller skæve kendetegn. Østerlars Kirke på Bornholm har eksempelvis imponerende kalkmalerier, der viser dommedag, og Nyord Kirke ved Møn er blevet forvekslet med en cirkusbygning. Foto: Leif Tuxen

Kirkebyggeri med særpræg, kulørte kalkmalerier og imponerende kirkeskibe. Alt sammen og meget mere at finde rundt om i kirker på de danske øer. Her får du tips til nogle af de ø-kirker, der absolut er et besøg værd

De danske kirker rummer imponerende kunsthåndværk. Denne sommer er der lagt op til ”staycation” i Danmark, så hvorfor ikke bruge ferien på at gå på opdagelse i kirkekunsten?

Alrø Kirke: Unik døbefont
I Horsens Fjord ligger Alrø. På et bakkedrag finder man øens kirke, som med udsigt over rapsmarker og fjord er et smukt syn.

Den lille ø-kirke blev til i senmiddelalderen, og på daværende tidspunkt var den typiske byggestil gotisk. Alligevel fremstår Alrø Kirke som en romansk kirke, hvilket må siges at være ret særpræget.

Men det helt særlige ved kirken er dens døbefont, som er det eneste oprindelige inventar. Fonten består af to store granitblokke, som kunstneren har dekoreret groft. På selve kummen er fire mystiske væsener indhugget, som alle sidder på hug med udbredte arme. Figurerne har store, runde hoveder og øjne, næse og mund er primitivt udhuggede. Omkring dem er fire fugle, to spreder deres vinger ud og to samler dem bag på ryggen. Man ser tydeligt rester af farvelægning, som har været med til at fremhæve væsnernes særlige træk.

Man finder ikke lignende andre steder i Danmark, så hvis man gerne vil se unik romansk stenkunst, bør man slå vejen forbi Alrø Kirke.

Østerlars Kirke på Bornholm: Dommedagsbilleder og konspirationsteorier
Det siges, at Bornholm er oplevelsernes ø, og med hensyn til kirker, er det ingen undtagelse. Bornholm er kendt for sine flotte rundkirker fra middelalderen, og Østerlars Kirke er den største, ældste og mest kendte af de fire rundkirker på øen.

Østerlars Kirke har ikke kun været det særlige rum for mødet mellem mennesket og det guddommelige – i middelalderen fungerede kirken også som et forsvarsværk med tykke mure.

Rundkirken er karakteriseret ved et rundt kirkeskib og har en central midte, som enten er rund eller ottekantet. Inde i kirken er mange flotte kalkmalerier, som portrætterer Jesu liv fra fødslen i Betlehem til dommedag. Malerierne er oprindeligt cirka 1350 og blev som resten af kirken overkalket ved Reformationen. Siden er kalkmalerierne blevet restaureret af Nationalmuseet.

Nogen hævder, at Østerlars Kirke indgår som del af teorien om en sammenhæng mellem den sagnomspundne tempelridderorden og de bornholmske middelalderkirkers placering. For et symbolsk beløb kan du få lov at komme op under selve kirkens tag og gå på opdagelse – en oplevelse udover det sædvanlige.

Nordby Kirke på Fanø: Pompøs æstetik og klassisk musik
I den gamle søfartsby Nordby på Fanø, ligger byens kirke. Nordby Kirke er en smuk og særpræget salskirke, hvilket vil sige, at kirken kun består af ét enkelt rum.

Kirken er opført i 1786, og man fornemmer tydeligt 1700-tallets pompøse æstetik: kirkerummet er både ædelt og storladent. Fra loftet i kirken hænger ni imponerende kirkeskibe, og især det yngste af skibene er en vild model med både krudttønder og kanonkuglepyramider. Hver tirsdag i sommerperioden afholder Nordby Kirke også sommerkoncerter med klassiske kunstnere, som plejer at være meget populært. Så hvis man kan lide storhed i kirkebyggeri, flotte modelskibe og klassisk musik under sommersol, er Nordby Kirke i den grad værd at besøge.

Nyord Kirke: Kirke eller cirkusbygning?
Naturskønne, billøse Nyord har en meget usædvanlig kirke – den er ganske lille, ottekantet og bygget af materialer, som beboerne på Nyord selv samlede ind tilbage i 1846. Kirken ligger centralt på øen og harmonerer godt med kirkebyggeriet, hvis form skaber samling og idéen om et religiøst midtpunkt: ét rum, én midte og én Gud i centrum.

Kirken blev opført med et kirkespir, men det blev ikke holdt ordentligt ved lige. Kirken var derfor uden spir i 35 år, hvor folk udefra, grundet bygningens særlige facon, antog, at kirken var en cirkusbygning.

Ved siden af kirken er et særskilt kirketårn som fungerer helt uden moderne automatik: i stedet ringes solen op og ned året rundt af graveren. Når man besøger Nyord Kirke, skal man desuden huske at plukke enebær på Ulvshale Hede, som ligger på vejen til kirken. En gammel fortælling siger nemlig, at hvis man lægger et enebær i krukken ved Nyord Kirke, slipper man samtidig sine bekymringer og går derfra med fredeligt sind.

Femø Kirke: Farvestrålende kalkmalerier og imponerende krucifix
”Femø – hvor himlen kysser jorden”, sådan er femøboernes slogan. Det lyder jo næsten guddommeligt, og øens kirke, som er placeret højt og afsondret blandt frugtplantager og med havkig, er da også et smukt syn.

Kirken er bygget omkring år 1500 og er indviet til Sankt Nikolaus, som blandt andet er skytshelgen for skippere og fiskere. Blandt kirkens inventar er egetræs-krucifixet over alteret særligt iøjefaldende. Figuren er gotisk og oprindeligt fra omkring år 1300. Krucifixet er 135 centimeter langt, har vidt åbne øjne, håret falder langs skulderen, og skægget er svagt markeret. Kroppen er svajet fremad og arme og hænder er strakte.

I korset ser man ovale fordybninger, hvor der tidligere har sidder ædelstene. Hvælvingen og loftsbuerne omkring krucifixet prydes af farvestrålende kalkmalerier, som blandt andet viser Paulus, Treenigheden, en himmelborg og et helvedesgab, blomster, fugle og engle.