Bliver man venstreorienteret af at læse Bibelen?

Ny undersøgelse viser, at bibellæsning gør en forskel og ændrer på menneskers holdninger, skriver stud.theol og blogger Nikolaj Christensen Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Ifølge ny amerikansk undersøgelse er mennesker, der læser jævnligt i Bibelen, mere tilbøjelige til at støtte arbejdet for økonomisk og social retfærdighed samt afskaffelsen af dødsstraffen, skriver stud.theol og blogger Nikolaj Christensen

En ny amerikansk spørgeundersøgelse giver den (i hvert fald i en amerikansk sammenhæng) overraskende konklusion, at jo oftere man læser i Bibelen, jo større er sandsynligheden for, at man har bestemte klassisk venstreorienterede synspunkter. Det skrev Christianity Today i en artikel i forgårs.

Bibellæsning påvirker politiske standpunkter
Konklusionen er især opsigtsvækkende, fordi det typisk er personer fra mere konservative miljøer, der oplever en tilskyndelse til at begynde at læse i Bibelen. Men tilsyneladende har bibellæsningen altså en effekt på dem, som skubber dem hen imod nogle nye politiske synspunkter.

Nogle af undersøgelsens resultater er ganske vist ret forudsigelige, for eksempel at en person, der ofte læser i Bibelen, typisk vil være større modstander af abort eller homoseksuelle ægteskaber. Men her er et par mere overraskende fakta fra undersøgelsen:

Støtten til afskaffelse af dødsstraffen stiger med hele 45 procent for hvert trin, en person bevæger sig op ad undersøgelsens fem-trins-skala for bibellæsning fra "aldrig" til "flere gange om ugen."

Jo mere en person læser i Bibelen, jo større er sandsynligheden for, at vedkommende mener, at naturvidenskab og religion er kompatible (eller med andre ord, at evolution og skabelse ikke er uforenelige størrelser). Faktisk hele 22 procent per trin.

Adspurgt om, hvor vigtigt det bør være for et godt menneske at arbejde for social og økonomisk retfærdighed, stiger sandsynligheden for, at en person svarer "meget" eller "temmelig vigtigt" med 35 procent per trin.

For mit eget vedkommende opfatter jeg mig ikke som specielt venstreorienteret (navnlig ikke i en dansk kontekst) selvom jeg da i al ydmyghed hører til dem der læser i Bibelen adskillige gange om ugen. Alligevel synes jeg, denne undersøgelse giver grund til optimisme.

Kristendommen går på tværs af politiske skel
Først og fremmest fordi undersøgelsen tyder på, at bibellæsning faktisk gør en forskel. Undersøgelsen viste nemlig også, at for eksempel en persons umiddelbare mening om, hvor bogstaveligt Bibelen skal tages, ikke gør hverken fra eller til i forhold til de nævnte spørgsmål.

Dernæst synes jeg også det er dejligt, at undersøgelsen viser, at de synspunkter som formes af beskæftigelse med Guds ord ikke rigtig kan placeres på en klassisk højre-venstre-skala.

Bibellæserne ser ud til at låne synspunkter fra begge sider men det er måske netop, fordi den kristne tro i sin fylde ikke kan rummes under sekulære begreber som "konservativ" og "liberal" (hverken på det teologiske eller det politiske plan).

Gad vide hvordan det ser ud i Danmark? Det politiske parti som sandsynligvis har størst andel af hyppige bibellæsere blandt sine vælgere og medlemmer, Kristendemokraterne, ligger cirka på midten af dansk politik (bortset fra, at de altså efterhånden ligger ude af dansk politik), med en blanding af synspunkter fra begge fløje.

Jeg stemmer ikke selv på dem, men det er da en tanke værd, om denne sammenhæng også gør sig gældende her som i USA.

Bachelor i teologi fra Aarhus Universitet 2011. Fortsætter teologistudierne på Wycliffe Hall, University of Oxford 2011-12 i samarbejde med St Aldates Church, Oxford. Blogger på eftertanke.dk og er tidligere fagredaktør på kristendom.dk