Folkekirken ignorerer kristendom på nettet

Det er på tide at folkekirken vågner op og opdager, at i 2011 er internettet ikke bare noget, man bruger i sin fritid, når man sidder og keder sig, mener Bo Billeskov Grünberger. Foto: Katarina Sundelin.

Interessen for kristendommen er massiv, hvis man kigger på Googles statistik. Alligevel er folkekirken stort set fraværende på nettet, påpeger teolog Bo Billeskov Grünberger

Knap 100.000 danskere søger hver måned på information om kristendommen. Det er omkring en fjerdedel af folk i hele landet, der mindst én gang om måneden går i kirke. Selvom så mange bruger nettet til at blive klogere på kristendommen, så har folkekirken i øjeblikket næsten ingen ansat til at forsøge at fortælle om folkekirken og kristendommen ud fra folkekirkens perspektiv.

Google afslører stor interesse
Jeg har tidligere harceleret mod folkekirken, fordi jeg synes den er for svagt repræsenteret på nettet. Det skyldes ikke, at jeg ikke kan lide folkekirken, men netop at jeg godt kan lide folkekirken, og derfor går op i, hvordan folkekirken begår sig.

Tidligere har jeg nævnt Google, når jeg har villet understrege mine pointer, og det vil jeg også gerne gøre her. På en given måned er der ca. 12.000 i Danmark, som søger på kristendom, 27.000 som søger på kristen, 33.000 som søger på Jesus, og 22.000 som søger på Gud.

I alt giver det omkring 100.000, der hver måned søger på disse ord. Interessen for kristendommen er altså stor, og det er endda kun fire udvalgte søgeord.

Folkekirken ignorerer interessen
Til alle de mennesker, som søger information om Jesus, kristendommen, Gud og hvad en kristen er, har folkekirken ikke nogle svar at give. Prøv selv at søge på ordene og se, hvad der dukker op. Hvis man helt nøgternt ser på tallene, så er det underligt, at omkring 100.000 mennesker om måneden søger på helt centrale ord og navne for folkekirken, men at folkekirken vælger totalt at ignorere dem.

300 ansat i Aarhus stift, en håndfuld ansat til nettet
Omkring 10 % af medlemmerne af folkekirken går i kirke mindst én gang om måneden. I Aarhus Stift, der er landets største stift, er der omkring 800.000 medlemmer af folkekirken. Det vil sige, at der i Aarhus stift er omkring 80.000 som går i kirke mindst én gang om måneden. Til de ca. 80.000 er der ansat over 300 præster på fuld tid!

Til de 100.000 om måneden, der opsøger kristendommen på nettet, er der lige nu ansat én person til at varetage folkekirkens hjemmeside, og stifterne har typisk derudover en eller anden form for kommunikationstjeneste med 1-2 ansatte.

Det er på tide at folkekirken vågner op og opdager, at i 2011 er internettet ikke bare noget, man bruger i sin fritid, når man sidder og keder sig.

Det er et seriøst medie, som folk bruger for at blive klogere, men selvfølgelig også for at blive underholdt. Derfor er det også nødvendigt, at folkekirken bliver synlig på nettet, så alle de mennesker som opsøger viden om kristendommen ikke skal gå alle mulige andre steder hen for at lære, hvad kristendom er.

Bo Billeskov Grünberger er teolog og kommunikationsmedarbejder.