"Konfirmationsalderen bør hæves til 16 år"

Det er urimeligt, at børn i 13-14-års alderen skal forholde sig til, om de vil bekræfte deres tro på Gud og kristendommen, mener lektor Thomas Søbirk Petersen. Foto: Simon Bohr

Unge skal være velinformerede og kompetente til at forstå, hvad det betyder at blive konfirmeret. Det er 13-14 årige ikke, mener lektor Thomas Søbirk Petersen

Jeg var 13 år og 7 dage, da jeg i 1977 blev konfirmeret i Fredensvangkirken i Viby ved Aarhus. Jeg havde gået til præst i flere måneder og syntes egentlig, at det var interessant at lære noget om de kristne ritualer og opleve noget af virkeligheden uden for skolens rammer.

LÆS OGSÅ: Hvad er konfirmation?

Man skal være moden, når man bliver konfirmeret
Men set i bakspejlet synes jeg, at det er urimeligt, at børn i denne alder skal forholde sig til, om de vil bekræfte deres tro på Gud og kristendommen.

Jeg tror, at de fleste vil være enige med mig i, at det at vælge en religion eller vælge, om man ønsker at konfirmere sin tro på Gud er vigtige handlinger i forhold til andre valg, så som at vælge cykel eller tøj.

Og når der er tale om, at en person skal foretage vigtige valg i sit liv, så er et godt udgangspunkt, at man er velinformeret og kompetent til at forstå denne information, og at man ikke bliver påvirket eller manipuleret på en måde, der gør at man ikke selv kan tage et selvstændigt valg.

Og disse kompetencer, herunder mulighed for at værge sig ved manipulation og gruppepres, har man typisk ikke når man er 13-15 år.

Mange unge bliver i disse dage konfirmeret for at få gaver, fest, fridage og andre materielle ting, som står i kontrast til centrale dele af det kristne budskab.

Modenheden er selvfølgeligt meget individuelt, men gennemsnitligt stiger modenheden og ens kompetence til at træffe gennemtænkte valg fra vi er, i alle tilfælde, 13-15 år til 16- 18 år.

Nogle børn er meget afklarede og kompetente beslutningstagere i religiøse forhold, men det gælder nok ikke hovedparten af de 13-15 årige.

Vores valgretsalder er 18 år, når man skal have kørekort skal man også være 18 år, det samme gælder for køb af tobak, øl, spiritus og medicin. Det kræver en vis modenhed at træffe valg, der kan påvirke ens livskvalitet og andres.

Konfirmander skejer ud
Foruden tanken om modenhed er der andre forhold, der taler for at hæve alderen for konfirmander, som spillede en rolle da den for år tilbage blev hævet fra 7. til 8. klasse i visse dele af landet.

Så vidt jeg ved, var begrundelsen, at man udover at have et ønske om, at konfirmanderne var mere modne, også ønskede at beskytte meget unge konfirmander, der ofte brugte den såkaldte Blå Mandag på overdrevent forbrug, druk og ubeskyttet sex.

På min Blå Mandag blev jeg under gruppepres lokket til at se min første pornofilm, for første gang se og tale med en prostitueret, drikke min første vodka og spise på en dyr restaurant, inden jeg klokken 22 blev kørt hjem i en dyr taxa, efter at have kastet op på mine pivnye fløjlsbukser.

På baggrund af disse observationer mener jeg, at der er god grund til at hæve konfirmationsalderen til 16 år.

Thomas Søbirk Petersen
Lektor i Praktisk Filosofi ved Roskilde Universitet.
Indlægget er oprindelig publiceret som et blogindlæg på eftertanke.dk