Præst: Tæl til 10.000, før du melder dig ud

"Der er mange måder at reagere på, når noget går én imod. Man kan gå i dialog, se tiden an, lægge hænderne over kors og se fornærmet ud, holde sig væk eller smide trumfkortet og melde sig ud," skriver sognepræst Jacob Ørsted.

"Som følge af den megen debat om og vedtagelsen af homoseksuelle vielser har flere hundrede meldt sig ud af folkekirken. Det er man i sin gode ret til, men hvilket kort skal man så spille næste gang noget er én imod," spørger sognepræst Jacob Ørsted i sin blog

Mandlige præster truede med det i 1948, politikeren Jens Rohde gjorde det, kirkeministeren Manu Sareen havde den i inderlommen, og flere hundrede har effektueret det efter torsdag den 7. juni 2012.

LÆS OGSÅ: Her er kirkens nye vielsesritual

Der er mange måder at reagere på, når noget går én imod. Man kan gå i dialog, se tiden an, lægge hænderne over kors og se fornærmet ud, holde sig væk eller smide trumfkortet og melde sig ud.

LÆS OGSÅ: Synspunkt: Jeg melder mig ud af folkekirken i dag

Første kvindelige præster skabte oprørssteming
Da man i Danmark, som et af de første lande indførte kvindelige præster i 1948, var der i visse dele af det kirkelige landskab mere eller mindre oprørsstemning. Flere truede med at melde sig ud af Folkekirken, hvis man tillod kvinder at blive ordineret.

Så da Fyns grundtvig-tidehvervske biskop Hans Øllgaard som den eneste sagde ja til at ordinere kvindelige præster, skete det med truslen lige om hjørnet.

Udmeldelserne udeblev stort set, og få år senere var der kun én biskop, som ikke ville ordinere kvinder. Om nogle år vil der endog være en markant overvægt af kvindelige præster.

Udmeldte sig i protest
I julen 2006 brugte en del danske præster deres juleprædiken på at angribe den daværende regerings udlændingepolitik. Det gik venstre politikeren Jens Rohde sådan på, at han smed udmeldingskortet ind i debatten, skønt han jo kunne havde løst sognebånd til en anden kirke.

På vej ud af døren sendte han en salve efter Indre Mission, som han mente brugte moralske og etiske værdier til at straffe og tvinge folk ind under nåden. Det kostede Venstre 500 medlemmer, idet udmeldingskortet atter blev spillet.

Havde den i inderlommen
Så sent som den 20. august 2011 under valgkampen var Manu Sareens holdning, at folkekirken var så forstokket, at han ville melde sig ud af den. Det var forargelsen over, at folkekirken ikke ville vie homoseksuelle, der fik ham til at tage den drastiske beslutning.

"jeg mener ikke, at præster skal tvinges til at vie homoseksuelle, men det bør være muligt for dem at gøre det, og så længe dette ikke kan finde sted, så kan jeg ikke med god samvittighed være medlem af den danske folkekirke," sagde han.

På sin vej til posthuset med udmeldelsen i inderlommen mødte han politikeren Søren Pind, der sagde: "Manu, hvis der er noget, jeg har lært, så er det, at man skal tælle til 1.000, når man bliver sur." Det gjorde Manu Sareen så, og efter valget blev han kirkeminister.

Udmeldelsen ligger så vidt vides stadigvæk i hans inderlomme, måske som et trumfkort ved andre kirkepolitiske spørgsmål?

Tæl til 10.000
Som følge af den megen debat om og vedtagelsen af homoseksuelle vielser har flere hundrede meldt sig ud af folkekirken. Det er man i sin gode ret til, men hvilket kort skal man så spille næste gang noget er én imod. Prøv derfor først at tælle til 1.000, og hvis det ikke hjælper, så prøv måske med 10.000.

Jacob Ørsted er præst ved Helligåndskirken i Flensborg

Jacob Ørsted er sognepræst ved Helligåndskirken i Flensborg. Foto: Privatfoto.