105-årig nonne lykkelig efter 86 år i kloster

Selv om en del af begrundelsen for søster Teresitas ønske om at blive nonne var familiens store fattigdom og de manglende muligheder for skolegang og uddannelse, beskriver hun selv sine 86 år som frivilligt indespærret i klosteret som meget lykkelige. Arkivfoto (forestiller ikke søster Teresita.)

MED VIDEO: Selv hvis jeg var blevet gift med en prins, ville jeg ikke have været lykkeligere, end jeg er nu, siger den 105-årige spanske cisterciensernonne Søster Teresita, der er den person i hele verden, som har levet længst tid i et kloster

Søster Teresita, der lyder det borgerlige navn Valerian Barajuen Gonzalez de Zarate, blev født den 16. september 1907. I næsten 86 år har hun som cisterciensernonne levet efter den benediktinske regel ora et labora (bed og arbejd red.).

Hvordan skulle man kunne være her 86 år uden at være lykkelig?
Søster Teresita fortæller til El Correo (et førende dagblad i Baskerlandet), at hun som 19-årig i 1927 bad om en kaldelse til klosterlivet og at hun efterlod hele tre kærester, da hun flyttede ind i det lukkede Buenafuente-kloster over 300 kilometer syd for fødehjemmet i Baskerlandet.

Selv om en del af begrundelsen for hendes ønske om at blive nonne var familiens store fattigdom og de manglende muligheder for skolegang og uddannelse, beskriver hun selv sine 86 år som frivilligt indespærret i klosteret som meget lykkelige.

Hvordan skulle man kunne være her 86 år uden at være lykkelig? spørger hun retorisk.

LÆS OGSÅ: "Klosterfællesskabet er mit sikkerhedsnet"

Selv om klosterlivet er afsondret fra resten af verden, har søster Teresita trods alt kunnet mærke den politiske udvikling i Spanien. Særligt tydeligt erindrer hun tiden før den Spanske Borgerkrig (1936-1939, red.).

Det hele var meget barsk dengang. Vi skiftede vores dragter en gang om måneden, og et strygejern var en sjælden luksus, i modsætning til i dag, fortæller hun til El Correo.

Har kun været uden for klosteret få gange
Som cisterciensernonne i et lukket kloster har søster Teresita en forudsigelig og strengt planlagt hverdag. I næsten 86 år er hun hver morgen stået op klokken fem og har fulgt klosterets rytme med tidebønner og arbejde, indtil hun igen er gået i seng klokken ti om aftenen.

Kun få gange i løbet af sin lange tid som nonne, har søster Teresita været uden for klosterets mure, blandt andet nogle dage under den Spanske Borgerkrig på grund af kampe i området og som ledsager for andre nonner ved lægebesøg.

En af de sjældne gange, søster Teresita var uden for klosteret, var i 2011, hvor hun mødte pave Benedikt XVI under hans besøg i Spanien. Se videoklip: Søster Teresitas møde med paven: