Pave Johannes XXIII's helgenkåring puster liv i lille bjergby

A poster of late pope John XVIII is displayed on a hill above Sotto il Monte Giovanni XXIII on April 15, 2014. While he may not be widely known internationally, pope John XXIII holds a special place in the heart of many Italians and nowhere more so than in his homeland of Bergamo where he was born into a farming family. And preparations for a feast on April 27 - - when John XXIII will be made a saint along with a more famous successor, John Paul II - - are in full swing. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Foto: GIUSEPPE CACACE/ Denmark

Pave Johannes XXIII's fødeby Sotto il Monte vil blive valfartssted efter helgenkåringen af ham søndag. Men på sin egen, stilfærdige måde

Søndag overværede 800.000 helgenkåringen af pave Johannes XXIII og pave Johannes Paul II i Rom.

Dagen var desuden den måske største i den beskedne bjergby Sotto il Monte, Johannes XIIIs hjemby, hvor han boede de første 10 år af sit liv. På forhånd forventede byen, der ellers ikke gør meget væsen af sig, i omegnen af 5000-6000 pilgrimme i anledningen af helgenkåringen. Det er stort for byen med et befolkningstal på omkring 4.300.

Siden middelalderen har steder og byer, som er forbundet med helgeners liv og virke, haft økonomisk gavn af utallige pilgrimmes behov for overnatning, mad og relikvier. Det fortæller Rebecca Rist, pavehistoriker ved Reading University i England, til den engelske avis The Guardian.

Ideen om at forretning går hånd i hånd med religiøs ydmyghed og dedikation går langt tilbage, siger hun til The Guardian.

Eksempler er Frans af Assisis hjemby Assisi i den italienske region Umbrien, som lever af turistindustri. Eller Johannes Paul IIs hjemby Wadowice i Polen, hvor der er et decideret pavemuseum med et årligt besøgstal på omkring 250.000. Museet tager i omegnen af 50 kroner i entré og har dermed en årlig indtjening på 12,5 millioner kroner, skriver The Guardian.

Men det er anderledes i Sotto il Monte, hvor der ikke engang er et hotel, og alle seværdighederne kan besøges gratis. Det mest pompøse i byen er i øjeblikket et stort skilt på en bjergside, hvor Johannes XXIIIs navn står skrevet med bogstaver i Hollywood-stil.

De eneste penge, der opkræves i Sotto il Monte, er til betaling for guidede ture rundt i byen. Men alle pengene går til at betale guider, frokost og vedligeholdelse af de gamle bygninger, fortæller Gimmy Schiavi, der arrangerer de guidede ture, til The Guardian.

På den front minder den ydmyge bjergby om Johannes XXIII, der blev kendt som pave Johannes den Gode, fordi han befandt sig i øjenhøjde med helt almindelige mennesker. Men Claudio Dolcini, præst i Sotto il Monte, håber også, at helgenkåringen vil åbne for en forståelse af Johannes XXIII, som strækker sig ud over forestillingen om den gode pave.

LÆS OGSÅ: 800.000 overværede historisk helgenkåring i Vatikanet

Gennem sine mange rejser fik Johannes XXIII nemlig som den første pave for alvor øjnene op for, at den katolske kirke havde nået et afgørende punkt, hvor den enten måtte modernisere sig eller risikere at uddybe afstanden mellem sig selv og den moderne verden, siger Claudio Dolcini til The Guardian.

Sotto il Montes trækplaster er heller ikke industri og store attraktioner. Byen ligner sig selv, og det kan ægteparret Emmanuela og Mauro, et midaldrende ægtepar fra Turino godt lide. De foretrækker Sotto il Montes stille charme frem for det kommercielle Assisi.

Her er mere simpelt, siger Emmanuela til The Guardian.