Beskidt kamp om ærkebispedømmet af Canterbury

Ærkebiskoppen af York, John Sentamu, er favorit til at efterfølge Rowan Williams på posten som ærkebiskop af Canterbury. Men hans såkaldte afrikanske stil falder ikke i god jord hos alle i kirken. Her ses Sentamu demonstrere solidaritet med ofrene i den mellemøstlige konflikt tilbage i august 2006, ved at overnatte i telt i katedralen i York. Foto: NIGEL RODDIS

Racismekortet er kommet i spil i debatten om hvem, der skal efterfølge ærkebiskop Rowan Williams som leder af den anglikanske kirke

Der spekuleres på de britiske øer i øjeblikket. Hvem skal efterfølge den nuværende ærkebiskop af Canterbury, Rowan Williams, når han med udgangen af 2012 trækker sig tilbage til en noget mere fredfyldt stilling på det prestigiøse Cambridge Universitet? Blandt de navne, som hyppigst nævnes i medierne, er biskoppen over Coventry Christopher Cocksworth, biskoppen over Norwich Graham James og den bramfri ærkebiskop af York, John Sentamu.

LÆS OGSÅ: Storfavorit som ny ærkebiskop deler vandene

Meget interesse samler sig i øjeblikket om Sentamu, der er født og opvokset i Uganda men flygtede til England under Idi Amins regime i 1970erne. Opmærksomheden omkring den eneste sorte biskop i Church of England skyldes ikke mindst, at det næsten uundgåelige racismekort nu også er kommet i spil.

John Sentamus tidligere assistent, Arun Arora, har skabt røre ved angiveligt at tage Sentamu i forsvar og fortælle om en "skærende kontrast" i den måde Sentamu portrætteres på sammenlignet med andre biskopper.

"Tilsmudsningen af John Sentamu afslører en slags snobberi, der ser på udefrakommende som nogen, der mangler klasse, takt og høflighed. Med andre ord som ikke en af os," siger Arun Arora til The Telegraph.

Arora, der netop er blevet udnævnt til kommunikationsdirektør for hele den anglikanske kirke, sigter til udtalelser fra to biskopper, der inddrager Sentamus afrikanske oprindelse i deres kritik af hans kandidatur. De to unavngivne biskopper har således, ifølge The Telegraph, sammenlignet den iltre Sentamus temperament med en afrikansk høvdings.

Den slags ytringer er naturligvis skadelige for kirken uanset hvem, der kommer til at udfylde pladsen efter den afgående Rowan Williams. En kommentator på Guardian.co.uk vurderer, at hvis John Sentamu ikke får jobbet, vil sagen komme til at hænge over vinderen af ærkebispedømmet på en "temmelig grim måde". På den anden side vil en sejr til indvandreren Sentamu også være problematisk for kirken:

Hvis han får jobbet, vil det nu være nemt for hans modstandere at sige, eller i det mindste at tænke, at han fik det, fordi det ville have set forfærdeligt racistisk ud ikke at give ham det. Ikke på grund af hans kvalifikationer, skriver kommentatoren.

En talsmand fra den anglikanske kirke afviser overfor guardian.co.uk, at John Sentamu bliver behandlet som ikke en af os. I forhold til Arun Aroras udtalelser om tilsmudsningen af John Sentamu kommer de ifølge talsmanden fra et ældre blogindlæg, og han tilføjer, at valget af ny ærkebiskop er en omfattende proces, der blandt andet indebærer omfattende høringsrunder.

John Sentamu har tidligere selv talt om sine erfaringer med racisme, men har i den forbindelse understreget, at alle problemer har haft sin oprindelse uden for kirken, skriver Guardian.co.uk