Den katolske kirke mærker Frans-effekten

Ifølge centerleder og professor ved et af Italiens førende universiteter, kan pave Frans' indsættelse i Vatikanet have medvirket til, at over 100.000 italienere er vendt tilbage til den katolske kirke. Her hilser han på folkemængden ved St. Cirillo Alessandrino-kirken i Rom den 1. december 2013. Foto: ALESSANDRO BIANCHI/ Denmark

Frans er i dag det mest populære navn blandt nyfødte børn i Italien, der meldes om turistboom i hovedstaden Rom og en markant stigning blandt besøgende i den romerske katolske kirke. Frans-effekten har spredt sig som steppebrand, både i Italien og uden for landets grænser

Med en insisteren på at bringe pavedømmet ned på gadeplan og komme på niveau med den menige mand og kvinde, har pave Frans på kort tid medvirket til en iøjefaldende fremgang blandt besøgende i den katolske kirke i Italien.

Det bliver ifølge det amerikanske nyhedsbureau Religion News Service omtalt som Frans-effekten.

LÆS OGSÅ: Pave Frans opgave bliver at rydde op

Center for Studier af Nye Religioner i Italien fremlagde fornylig en statistisk, der viser, at cirka halvdelen af 250 adspurgte præster i landet kunne melde om en markant stigning i det kirkelige fremmøde, siden den argentinske ærkebiskop blev indsat som pave i marts 2013.

Hvis vi projekterer disse resultater op på nationalplan, og halvdelen af landets sogne er blevet berørt af Frans-effekten, så snakker vi 100.000-vis af mennesker, der vender tilbage til kirken, udtaler Massimo Introvigne, centerleder og professor på Roms Pontifikal-Gregorianske Universitet til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Den interne kritik af pave Frans vokser i Vatikanet

Navnet Frans er berettiget
Det er blandt andet billedet af paven, der under en audiens på pladsen foran Sankt Peterskirken kysser panden af en mand vansiret af svulster, som har medvirket til en stigning i hans popularitet.

Handlinger om denne får flere til at anerkende berettigelsen af pavens navn Frans:

Det var et fantastisk rørende øjeblik. Et øjeblik, der bringer tankerne hen på handlinger foretaget af den mand, hvis navn denne pave har taget på sig, siger Fader Greg Apparcel, der er præst i den amerikanske katolske kirke Santa Susanna i Rom, til nyhedsbureau Fox News.

Fader Apparcel refererer til pavens navnebror Frans af Assisi, der i 1100-tallet udviste stor sympati for de spedalske og tilmed gav sin families rigdom til en spedalsk gadetigger, meget imod faderens vilje.

LÆS OGSÅ: Bag navnet: Den første pave Frans

Som Religion News Service beskriver, har pave Frans fået etableret et generelt positivt narrativ, som manifesterer sig i overskrifter på diverse nyhedsmedier, der beretter om hans ydmyge og populære adfærd og udtalelser. Politiet i Rom fortæller samtidig, hvordan det gennemsnitlige fremmøde til den ugentlige paveaudiens på pladsen foran Peterskirken er støt stigende, og souvenir-sælgere bliver citeret i lokale medier for deres meldinger om, at deres forretning er blevet bedre siden marts.

Lægger en anden stil for døren
Det er ikke mere end ni måneder siden, den argentinske ærkebiskop Jorge Bergoglio blev valgt som den 266. pave i rækken efter en overraskende tilbagetræden af den daværende pave Benedikt XVI.

Fra begyndelsen signalerede pave Frans, at hans pavedømme ville blive anderledes fra de foregående. Det gjorde han blandt andet skærtorsdag, hvor der er tradition for at vaske katolske præsters fødder for at symbolisere Jesu afvaskning af sine apostles fødder. Her valgte pave Frans dog at vaske fængselsindsattes fødder i stedet heriblandt en muslimsk kvindes.

LÆS OGSÅ: Billedserie: Pave Frans vasker fødder på 12 unge kriminelle

Thomas Reese, præst og forfatter til bogen inside the Vatican (inde for Vatikanets mure, red.) begrunder overfor Fox News, at pave Frans anderledes tilgang til pavedømmet med hans kontakt til menigheden:

Selvom hans forgængere også var hellige mænd, kommunikerer Frans ikke som en akademiker, men som en præst. Han følger Frans af Assisis regel om at prædike evangelierne, og om nødvendigt bruge ord.

Pavens popularitet spreder sig også ud over Italiens grænser, hvor det eksempelvis er besøgende fra de latinamerikanske lande, der er årsag til det store turistboom, som byen Rom oplever for tiden.

Men også det nordlige Amerika tiltrækkes af den nye paves anderledes dagsorden.

Han er ligesom Jesus, den gode hyrde, siger Mary Belle til Fox News. Hun er fra New York og besøgte for nyligt Vatikanet, hvor hun ventede tre timer i silende regnvejr for at få et glimt af pave Frans. Mary Belle tilføjer:

Pave Frans viser os, hvordan en rigtig katolik bør opføre sig.

LÆS OGSÅ:Helgener: Fem gange Frans

Pave Frans' har blandt andet gjort sig bemærket ved at vaske fængselsindsattes fødder på påskens Skærtorsdag i stedet for katolske præster - som traditionen hidtil har omfattet. Foto: -/ Denmark
Pave Frans har fået etableret et generelt positivt narrativ, som manifesterer sig i overskrifter på diverse nyhedsmedier, der beretter om hans ydmyge og populære adfærd og udtalelser. Foto: OSSERVATORE ROMANO/ Denmark
Det er blandt andet billedet af paven, der under en audiens den 6. november på pladsen foran Sankt Peterskirken kysser panden af en mand vansiret af svulster, som har medvirket til en stigning i hans popularitet. Foto: CLAUDIO PERI/ Denmark