Drama i Rom: Pavens blod stjålet

Et relikvie, som indeholder blod fra den afdøde pave Johannes Paul II blev forleden stjålet, men er fundet igen. Her ses det under ceremonien for hans saligkåring i Rom den 2. maj 2011. Foto: Alessandro Serranò Demotix Denmark

Et helligt relikvie med blod fra pave Johannes Paul II blev for to uger siden stjålet fra en katolsk præst, da han kørte med toget. Det blev dog fundet igen efter få timer

Det kunne næsten have givet stof til en krimi, da præsten Augusto Baldini for to uger siden fik hugget sin taske, som indeholdt et dyrebart relikvie. Fader Augusto var på vej til byen Civitavecchia, der ligger nord for Rom. Relikviet - en lille glasbeholder med blod fra den nu afdøde pave, Johannes Paul II - skulle anbringes i en kirke i Civatavecchia, så troende kunne komme dér og ære blodet. Det skriver Huffington Post.

LÆS OGSÅ: Hvad er et relikvie?

Snedig tyveri-trio
Augusto Baldini fortæller, hvordan en mand i toget henvendte sig til ham for at sige, at han var på det forkerte tog. Fader Augusto vendte sig rundt for at tjekke, om manden havde ret, og i det øjeblik stjal mandens to medsammensvorne tasken med relikviet. De tre mænd steg af i havnebyen Marina di Cerviteri, men Augusto Baldini opdagede ikke, at tasken var væk, før han ankom til Civatavecchia.

Her alarmerede Fader Augusto med det samme politiet, som satte en eftersøgning i gang. Han fortæller, at han desperat bad til Gud om, at relikviet måtte blive fundet, skriver The Telegraph.

Den stakkels præst kunne heldigvis ånde lettet op efter et par timer: Politiet fandt relikviet, som lå i græsset nær ved banegården i Marina di Cerviteri. Politiet mener, at tyvene enten havde planlagt at komme tilbage og hente relikviet, eller også havde de ikke forstået, hvor stor værdi den lille beholder og dens indhold har.

LÆS OGSÅ: Paves blod skal være relikvie i alter

Et første klasses relikvie
Det var nemlig ikke et hvilket som helst relikvie, tyvene havde snuppet. Der var tale om ét af første klasse.

Den romersk-katolske kirke deler traditionelt relikvier op i tre klasser. Et første klasses relikvie er fysiske rester af en helgen - som for eksempel knogler, hår eller blod. Anden og tredje klasses relikvier er genstande, som i forskellig grad har været i kontakt med en helgen.

Et relikvie af første klasse er noget helt særligt for katolikker, blandt andet fordi de mener, Guds levende ånd stadig er tilstede i en død krop. I kristendommen siger man nemlig, at legemet er Guds tempel, og man tror på de dødes fysiske opstandelse. Derfor æres for eksempel pave Johannes Paul II's blod og apostlen Peters grav, som Peterskirken i Rom efter sigende er bygget oven på.

Relikviers funktion beskrives måske bedst af munken Hieronymus, som for 1600 år siden skrev: "Vi ærer martyrernes relikvier for at tilbede Ham, som de er martyrer for. Vi ærer tjenerne for, at den ære, som vi viser dem, flyder over på deres Herre".

LÆS OGSÅ: Hvad er et relikvie?

Johannes Paul II's jordiske rester
Siden pave Johannes Paul II døde i 2005, har utallige folk valfartet til Rom for at ære og bede ved hans grav. Men hvis mennesker ikke kunne komme til paven, måtte paven komme til menneskene, og derfor tilbød Vatikanet i 2007 en helt særlig service via internettet: Enhver kunne gratis modtage et lille stykke af én af pavens kapper. Der var så stor efterspørgsel efter den populære paves klædning, at Vatikanet havde problemer med at finansiere portoen. 160.000 folk havde nemlig taget imod tilbuddet.

LÆS OGSÅ:
Paveligt blod vækker begejstring i Colombia

Udover de mange små stofstykker, der højst kan kategoriseres som andenklasses relikvier, findes der fire små glasbeholdere med pavens blod. Det var én af dem, Augusto skulle transportere til Civitavecchia for to uger siden.

Blodet blev taget fra Johannes Paul II, lige inden han døde på hospitalet. To af glasbeholderne blev givet til pavens privatsekretær, Kardinal Stanislaw Dziwisz, og de to andre blev på hospitalet, hvor nonner passede på dem. I forbindelse med saligkåringen af paven i 2011 blev en af glasbeholderne vist frem.

LÆS OGSÅ: Folket får sin salige pave

Det var altså ikke småting, Augusto Baldini havde i sin taske - selvom de tre tyve måske blev skuffede: "Måske troede de, der var en computer i tasken" udtaler præsten.

Øvrige kilder til artiklen: Catholic News Agency, The Guardian, Den Katolske Kirkes norske hjemmeside, The Telegraph