Første kvinde valgt som ledende biskop i USA's største lutherske kirke

Elisabeth Eaton, nyt ærkebiskop for ELCA. Foto: ELCA News Service

Den lutherske kirke i USA, ELCA, har netop valgt sin første ledende biskop

Det største lutherske kirkesamfund i USA, The Evangelical Lutheran Church (ELCA), valgte forleden Elizabeth Eaton som kirkens første kvindelige ledende biskop.

Med 600 stemmer vandt hun klart over sin modkandidat, den nuværende ledende biskop Mark Hanson, som fik 287 stemmer. Bispevalget fandt sted ved ELCA Churchwide Assembly i Pittsburgh, Pennsylvania. Det skriver Religion News Service.

Eaton kommer fra en stilling som biskop for Northeastern Ohio Synod, og ligesom Hanson regnes Eaton for at være en moderat leder i ELCA. The Pittsburgh Post-Gazette kalder hende centrist og begrunder det blandt andet med, at hun var den eneste af de resterende kandidater, som udtrykte bekymring for tilbageværende konservative teologer i kirken.

ELCA har i de senere år oplevet en splittelse over især homoseksuelle præster. I 2009 vedtog kirken, at homoseksuelle kunne varetage alle former for præsteembeder i kirken, og mange konservativt orienterede medlemmer har både før og efter denne beslutning brudt med kirken. Størst var medlemsflugten i 2010 og 2011, hvor en halv million medlemmer forlod kirken.

Disse mennesker har også en stemme i kirken, og vi må skabe rum til dem, der ikke er enige med os, siger Eaton om de konservative, og hun betegner ELCA som en inkluderende kirke. Det betyder respekt for dem, der har en anden opfattelse af bibelteksterne end flertallet. Hun mener, at luthersk teologi er fuld af paradokser, og at et sandt luthersk vidnesbyrd blandt andet handler om at kunne være enige om at være uenige.

For flere iagttagere kom det som en overraskelse, at Mark Hanson ikke blev valgt til en tredje periode. Efter valgnederlaget udtalte han til forsamlingen i Pittsburgh:

Jeg vil minde jer om, at da jeg blev valgt for 12 år siden, så sagde jeg, at det ikke var et valg, som jeg havde vundet, men derimod et kald, som jeg havde fået. Nu er dette kald gået videre til Elisabeth Eaton.

Den første kvindelig biskop i ELCA var April Larson, der blev valgt til biskop for La Crosse Area Synod, Wisconsin, i 1992 og virkede som sådan frem til 2008.

The Episcopal Church (TEC), en angelikansk kirke med cirka det halve medlemstal af ELCA, valgte i 2006 Katharine Jefferts Schori til ærkebiskop, og Elisabeth Eaton bliver således den anden ærkebiskop i USA for et protestantisk kirkesamfund. Eaton vil starte den 6-årige periode som lendende 1. november.