Graffitikunstner bringer Madonna tilbage i Roms gader

Mr. Klevras ikoner kan findes i Roms gader, hvor kunstneren laver moderne fortolkninger over de religiøse billeder. Foto: Screenprint fra hjemmesiden.

Katolsk kunstner maler ikoner på gader og stræder i Rom. En perfekt kunstform i urban kontekst, kalder han det

Den 34-årige italienske kunstner Mr. Klevra specialiserer sig i en ganske særlig form for kunst. I ly af natten laver han religiøse billeder i Roms gader.

I ly for politi og myndigheder hænger han sine ikoner i den traditionsrige bys forstæder.

Det skriver nyhedsportalen The Religion News Service (RNS)

Mr. Klevra, hedder egentlig ikke Klevra, men bruger som de fleste andre graffitikunstnere pseudonym i sin gadekunst.

SE FLERE AF HANS GRAFFITIVÆRKER HER

Ikonerne maler han på tyndt papir, som han klistrer på søjler, mure og skilte i byens gader.

Jeg elsker adrenalinen, når jeg sætter billederne op, mens jeg gemmer mig for politiet. Jeg elsker tilfældigheden hvormed din kunst kan blive revet ned efter fem minutter eller hænge på stedet i mange år, forklarer han til RNS.

Når Klevra ikke er Klevra, arbejder han som ingeniør i et multinationalt energifirma.

Den eneste kunstneruddannelse, han har modtaget, er et ugekursus i ikonografi, men kunsten har altid fyldt meget, og han tjente blandt andet til sit college ved at dekorere surf- og skateboards, fortæller han til avisen.

LÆS OGSÅ:Mosaik af surfende Madonna skaber debat

I 2008 startede han med to andre kunstnere 'Eikon-projektet', som gik ud på at dekorere en mængde små nedlagte kapeller i Rom.

Der er tusindvis af nedlagte 'edicole' (små vejkapeller) i Rom, og vi begyndte at få Madonna tilbage i dem, fortæller han.

Klevras ikoner lægger sig i forlængelse af en gammel italiensk tradition, 'madonnari', hvor kunstnere maler ikoner på gader og fortove.

LÆS OGSÅ: Wikipedia om gadekunst

Men hvor madonnari-stilen holder sig til en traditionel fremstilling, beskriver Klevra sine billeder som moderne og eksperimenterende.

De fleste af Klevras billeder kombinerer urbane symboler med dyr og religiøse referencer.

Mange gadekunstnere ser skeptisk til Klevras gadeikoner, fortæller han. Og med tiden har billederne tilvejebragt ham øgenavnet 'alterdrengen'.

At male voldelige billeder med for eksempel dødningehoveder er naturligt for gadekunstnere. På gaden kan et helligt billede have en beroligende effekt. Jeg ønsker at invitere mennesker til at slappe af i et øjeblik og nyde denne verdens skønhed, siger han.

Men Klevras ikoner vækker også begejstring. I det anerkendte kunstmagasin Hi Fructose lyder det blandt andet:

I hans (Klevras) verden skabes en ny form for hellighed, når dyr og mennesker sidestilles med hellige symboler og farverige nuancer som bordeaux, dyb blå og guld, som man typisk ser det i religiøs kunst.

For Klevra selv, er målet dog ganske beskedent:

Hvis nogen stopper og betragter mine billeder, har jeg allerede opnået mit mål, siger han.