LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Italiensk helgen er genopstået

En længevarende ceremoni for at markere 40-årsdagen for Fader Pios død fandt i går sted udenfor kirken Santa Maria Delle Grazie i den syditalienske by San Giovanni Rotondo - hvor munken praktiserede sin tro. Munkens rester er de næste par måneder udstillet i en glasmontrer.

I går kunne offentligheden for første gang se liget af den katolske munk Fader Pio udstillet i en glasmontre i byen San Giovanni Rotondo. Liget er gravet op for at markere 40-årsdagen for munkens død

I går fandt en længevarende ceremoni sted uden for kirken "Santa Maria Delle Grazie" for at markere 40-årsdagen for Fader Pios død i den syditalienske by San Giovanni Rotondo - stedet hvor kapucinermunken praktiserede sin tro.

I den forbindelse valfartede over 10.000 kristne tilhængere til byen for at få et glimt af den legendariske munk, der hovedsagelig blev verdensberømt for sine mirakler og for at få stigmata.

Begivenheden, som som også vækker stor interesse i de italienske medier, kunne i går følges direkte på italiensk tv og over internettet.

Et velbevaret lig
Som en egyptisk mumie er de legemlige rester af Fader Pio udstillet i en glasmontre i fuld offentlighed inde i kirken Santa Maria Delle Grazie. Liget er til lejligheden blevet behandlet med voks og sminket udvalgte steder, da dele af hans korpus ikke er helt intakte.

Den katolske biskop i Manfredonia stift i Apulien Domenico D'Ambrosio, som er én af igangsætterne af opgravningen, udtaler følgende:

- Liget af Fader Pio er slet ikke gået i fordærv, og det er faktisk overraskende godt bevaret. Selvom den øverste del af hans hoved blotter hans hjerneskal, er knæ, negle og kinder ganske godt bevaret og såvel skæg som hår er fuldstændig intakt. Hans hænder ser næsten ud som om, de lige har været gennem en manicure, siger han ifølge timesonline.

- Dog har hverken håndflader eller fødder tegn på stigmatisering, afslutter biskoppen.

Den kontroversielle munk
Det er første gang, der finder en opgravning sted siden Fader Pios død den 23. september 1968, og handlingen blev godkendt af Vatikanet på trods af, at forslaget mødte stor modstand og forfærdelse i flere katolske kredse. Også munkens familie og pårørende blev chokerede over opgravningen og truer med at trække den lokale ærkebiskop i retten.

Fader Pio eller "Padre Pio", som han kaldes i sit hjemland, er en af de mest folkekære katolske helgener i Italien, særligt fordi mange kristne mener, at han var i stand til at udføre mirakler. Hans portræt kan derfor ses overalt i støvlelandet: i forretninger, på gader og pladser samt i private hjem.

Den karismatiske munk blev for alvor berømt i og uden for Italien, da han i 1918 fik sin første stigmata, som er blødende sår på hænder og fødder, de steder hvor Jesus fik sår under sin korsfæstelse. Jubilæet er derfor ligeledes en hyldest i anledning af 90-året for hans første stigmatisering.

Fader Pio blev født i Pietrelcina i Apulien. Hans voksende kultstatus i den kristne verden har skabt splid i Vatikanet, eftersom mange præster og biskopper er skeptiske over for hans mirakler.

Han døde i 1968 og blev 81 år gammel. Da Vatikanet med tiden anerkendte hans mirakler, blev han helgenkåret i 2002 - 34 år efter sin død - af Pave Johannes Paul II, hvilket er én af de hurtigste helgenkåringer i Vatikanets historie.

Årligt besøges Fader Pios grav af knap 8 millioner pilgrimme og turister. Hans rester er tilgængelige for offentligheden i et par måneder frem, og i San Giovanni Rotondo håber indbyggerne også på et lille visit fra Paven.

Se en video-streaming af den opgravede Fader Pio her.

Se en video fra YouTube om Fader Pio:

5-CDG84crrY&hl=en