Jordskælv afslører årstal for Jesu korsfæstelse

Ifølge en videnskabelig artikel, der i maj måned blev offentliggjort i tidsskriftet International Geology Review, blev Jesus korsfæstet fredag den 3. april i år 33. Foto: .

Jordskælv hjælper forskere til at pege på præcis dato for Jesu korsfæstelse

Hvilket år blev Jesus Kristus korsfæstet? Spørgsmålet drøftes både i religiøse og videnskabelige kredse, men geologer mener nu at kunne føre debatten nærmere en afslutning. Ifølge en videnskabelig artikel, der i maj måned blev offentliggjort i tidsskriftet International Geology Review, blev Jesus nemlig korsfæstet fredag den 3. april i år 33.

LÆS OGSÅ: Korsfæstelse var tortur

"Ugedagen og datoen for korsfæstelsen har været kendt med en rimelig grad af præcision. Men året har været debatteret," fortæller en af forskerne bag artiklen, geolog Jefferson Williams til Discovery Channel News.

Forfatteren til Matthæusevangeliet skriver, at et kraftigt jordskælv fandt sted samtidig med korsfæstelsen af Jesus:

"Men Jesus råbte atter med høj røst og opgav ånden. Og se, forhænget i templet flængedes i to dele, fra øverst til nederst. Og jorden skælvede, og klipperne revnede, og gravene sprang op, fortæller Matthæusevangeliet kapitel 27.

For at finde året for Jesu død, har forskerne derfor studeret den seismiske aktivitet ved Det Døde Hav, 21 kilometer øst for Jerusalem. Jefferson Williams kiggede sammen med sine kollegaer Markus Schwab og Achim Brauer fra det tyske Research Center for Geosciences nærmere på tre borekerner fra stranden ved Ein Gedi Spa tæt på Det Døde Hav. Deres undersøgelser af sedimentaflejringerne afslørede to interessante jordrystelser: Et omfattende jordskælv i 31 f.Kr. og en anden seismisk begivenhed, der indtraf engang mellem år 26 og 36 e.Kr.

Det sidstnævnte skælv fandt sted i perioden, hvor Pontius Pilatus var statholder over Judæa, og på den tid, hvor evangeliet fortæller, at Jesu død fandt sted, siger Jefferson Williams til Discovery News.

Når tekstvidnesbyrd og astronomiske data fra andre undersøgelser regnes med, står forskerne tilbage med en håndfuld mulige datoer, hvoraf fredag den 3. april år 33 er det bedste match, skriver Discovery News.

I forhold til jordskælvet indrømmer Williams, at begivenheden kan have fundet sted i årene umiddelbart før eller efter Jesu korsfæstelse. Efterfølgende kan Matthæusevangeliets forfatter have lånt det. Desuden kan den seismiske aktivitet, som fremgår af de geologiske data, også stamme fra et lokalt jordskælv, der var kraftigt nok til at påvirke sedimenterne fra Ein Gedi, men ikke stort nok til at efterlade os stadigt eksisterende, ikke-bibelske vidnesbyrd om dets indtræffen.

Hvis det sidste er tilfældet, er Matthæusevangeliets beretning om jordskælvet en slags allegori, skriver Williams ifølge Discovery News.