Kardinal efterlyser nadverfællesskab

Pave Johannes Paul II udnævnte i 2001 Walter Kasper til kardinal, blandt andet med ansvar for kristen enhed. Nu er Kasper trådt tilbage og beklager, at der ikke er skabt grundlag for fælles nadver. Foto: Scanpix.

Katolikker og protestanter nærmer sig hinanden, men mangler fælles nadver, mener kardinal Walter Kasper, der netop er gået på pension som formand for det pavelige råd for kristen enhed

Walter Kasper, der på grund af alder har trukket sig som præsident for The Pontifical Council for Promoting Christian Unity, beklager, at man ikke i hans tid nåede en aftale om fælles nadver med protestanter.

Det skete, da kardinalen som indbudt gæst deltog i Det Lutherske Verdensforbunds afsluttede kongres i Stuttgart.

Den 77-årige kardinal, blev præsident for det pavelige råd, der varetager den katolske kirkes kontakt til andre kirkesamfund, i 2001 efter at have været dets sekretær fra 1999.

Samme år underskrev han på Reformationsdagen 31. oktober på kirkens vegne en fælles erklæring mellem den katolske kirke og Det Lutherske Verdensforbund en erklæring om Doktrinen om Retfærdiggørelsen, der skulle tjene til at afklare misforståelser tilbage til reformationstiden mellem katolikker og lutheranere.

I et interview med Evangelical News International (EPI) erklærede kardinalen, at der i dag er mange områder, hvor man nærmer sig hinanden. Men at det væsentligste, han ikke opnåede, netop var en fælles nadveraftale.

Walter Kasper er tysker og var oprindeligt professor i theology i Münster og Tübingen. Derefter var han fra 1989 til 1999 biskop i Stuttgart. Hans udtalelse på den lutherske kongres i hans tidligere hjemby blev hilst velkommen af LWFs afgående præsident, amerikaneren Mark S. Hanson. Denne havde tidligere på konressen erklæret, at den lutherske forpligtelse til økumeni ikke slutter, før lutheranere kan dele nadveren med andre kirker. Han tilsluttede sig kardinalen, der udtalte, at kirkerne ikke længere har råd til at holde sig til vore forskelligheder.