Katolikker i USA ønsker flere eksorcister

Bishop Thomas Paprocki tog initiativ til exorcisme-konferencen i Baltimore i oktober. Han mener, at det er på tide, at den katolske kirke gør noget ved det stigende behov for kvalificerede exorcister. Foto: MATT ROTH

Den katolske kirke i USA får stadig flere henvendelser angående djævleuddrivelse og påtænker derfor at uddanne flere eksorcister

I USA vender Den katolske kirke nu søgelyset mod eksorcismen efter at have noteret et større behov for djævleuddrivelser. Det skriver den engelske avis The Guardian. Eksorcisme på dagsordenen
Forud for den årlige bispekonference i oktober i den amerikanske by Baltimore, mødtes 66 præster og 56 biskopper og diskuterede eksorcisme, dels eksorcisme-ritualer, dels moderne dæmoniske tilsynekomster. Anledningen til konferencen var netop også en plan om at uddanne flere eksorcister.

Blandt de 68 millioner katolikker, der bor i USA, findes der kun mellem 5 og 14 eksorcister i landet. Så den katolske kirke har brug for mange flere kvalificerede eksorcister. Det mener biskop Thomas Paprocki, som arrangerede konferencen og som er formand for bispekomitéen for kirkeforvaltning og kirkeretslige anliggender.

Der var kun få præster, der virkelig havde ekspertise, og de fik forespørgsler fra hele landet, siger han.

Egentlig er det et kirkeretsligt krav, at ethvert stift skal have en eksorcist til rådighed. Men det er de færreste, der har det, vurderer Richard Vega, formand for præsterådenes landsforbund.

Når den katolske kirke nu lægger op til, at der skal uddannes flere eksorcister, kan det lyde som et stort og uoverskueligt projekt. Men Daniel DiNardo, ærkebiskop i Galveston-Houston i Texas, mener ikke, at det er vanskeligt at lære selve ritualet.

Det svære er at besidde den dømmekraft, som en eksorcist behøver, før han overhovedet forsøger sig med ritualet, udtaler DiNardo ifølge Associated Press (AP).

En komplet eksorcisme foretages i enerum og indebærer stænkning af vievand, recitation af salmer, bibellæsninger, håndspålæggelse og et fadervor. Der kan forekomme ændringer, alt efter omstændighederne, såsom italesættelse af dæmonen og påkaldelse af Helligånden.

Den nye interesse for eksorcisme
Hvad skyldes den stigende efterspørgsel på djævleuddrivelser?

Vega mener, at en forklaring på interessen for eksorcisme kan være de katolske indvandreres indflydelse. De er nemlig mere vant til at omgås eksorcisme. Paprocki udtaler, at det også bunder i en stigende interesse blandt amerikanerne i spiritualitet generelt, som modsvar til den organiserede religion, hvilket har får mennesker til at flirte med det okkulte.

Ifølge Gary Thomas, præst og praktiserende eksorcist i Saratoga, Californien, skyldes det hedensk aktivitet og afgudsdyrkelse blandt katolikker, samt at mange mennesker forveksler mentale sygdomme med dæmonbesættelse.

At være eller ikke at være besat
Praktiserende eksorcister fastslår, at djævleuddrivelse er en lang og møjsommelig proces. Og langt fra alle, der ønsker en eksorcisme, får deres ønske opfyldt.

Det er ikke alle, som tror, at de har brug for en eksorcisme, der rent faktisk har brug for det, siger Paprocki til New York Times.

Det bruges kun i de tilfælde, hvor Djævlen på en eller anden mærkelig måde faktisk er kommet i besiddelse af den pågældende person.

Thomas påpeger, at djævleuddrivelser ikke udføres efter behov.

Ud af hundrede udfører jeg fem, siger han.

Ifølge Thomas er eksorcisten den ultimative skeptiker.

Når der er nogen, der siger, at de har brug for en eksorcisme, går jeg aldrig ud fra, at det er rigtigt.

Men der findes også tilfælde af regulær besættelse, påpeger Paprocki. Thomas, der i løbet af fem år har udført 40 djævleuddrivelser på fem mennesker, kalder det hårdt, men meningsfyldt arbejde.

Sejrene er uanselige, og det tager lang tid. Det er et meget anstrengende arbejde.

Paprocki sammenligner besættelsen med et parforhold. Det er ikke altid let at bryde forholdet, og det kan være svært at komme helt af med sin værre halvdel, da nogle dæmoner er særdeles genstridige.

Forholdet er ikke opstået fra den ene dag til den anden, og det kan heller ikke brydes på én dag, siger Paprocki.

Thomas tilføjer, at 80% af de mennesker, der henvender sig til ham, har været ofre for seksuelt misbrug.

"Seksuelt misbrug er en åbning for dæmonen. Det betyder ikke nødvendigvis, at de misbrugte vil blive besat. Men det betyder, at de er sårbare."

Tilbage til spiritualiteten
Meddelelsen om at uddanne flere eksorcister er også en indirekte kritisk kommentar til Det Andet Vatikanerkoncil, en række møder i 1960erne med det sigte at modernisere og introducere reformer i den katolske kirke. Mange katolske præster, heriblandt den nuværende pave Benedikt XVI, mener, at kirken dermed veg bort fra det overnaturlige, og at ændringerne mest handlede om at bevare kirken som institution i verden.

Med kirkens fornyede fokus på eksorcisme ønsker man at fremhæve, at ondskaben har en reel eksistens i verden.

Aldrig før har vi i USA haft så lidt sans for de spirituelle aspekter af ondskaben, netop fordi vi er blevet så afhængige af enten fysiske eller psykologiske forklaringer på forskellige fænomener, advarer DiNardo.

Vi har muligvis glemt, at mennesker har en spirituel dimension.