Krav om adskillelse af stat og kirke i Grækenland

Medlemmer af Den Hellige Synode i Grækenland

Den græske kirke er i alarmberedskab, efter at der i parlamentet er stillet lovforslag, der har til formål at sekularisere det græske samfund

I Grækenland har det venstreradikale parti SYRIZA den 1. december stillet forslag i det græske parlament om ved lov at adskille stat og kirke. Selvom partiet er lille, har forslaget affødt stærke reaktioner fra kirkens side, idet man frygter en marginalisering af troen og kirken.

Det bekymrer især kirken, at forslaget har støtter blandt medlemmer af de toneangivende partier i parlamentet. Parlamentsmedlemmet Nikos Georgiadis fra det konservative Nyt Demokrati mener, at kirken kan have stor gavn af forslaget. Han opfordrer lederne af de to store partier Nyt Demokrati og socialistpartiet PASOK til at støtte forslaget.

Den Hellige Synode, som er de græske biskoppers råd, opfatter forslagene som frontale angreb på troen og på den tætte sammenhæng mellem kirken og folket. Synoden ser i forslaget en bestræbelse på at etablere et ateistisk og verdsligt samfund. På det sidste har meningsmålinger vist befolkningens skepsis overfor kirken. Men alligevel ønsker Synoden, at folket spørges til råds om, hvorvidt der skal ske ændringer i den nuværende ordning af forholdet mellem kirken og samfundet.

På den Græske Kirkes hjemmeside udtaler Athens ærkebiskop Christodoulos, at "den ægte hyrde ikke forlader sin flok, når han ser ulven komme, men han ofrer sig for at beskytte flokken". Han siger videre: "Som tiden går, ser vi i dette land onde kræfter, der handler undergravende, og som søger at afkristne Grækenland og forsøger at etablere en ny orden i samfundet, således at Gud og kirken efter nogle år ikke længere huskes. Vi ser allerede i flere europæiske lande, hvordan mennesker lever verdsligt og uden åndelighed. Denne åndelighed prøver de nu at finde tilbage til. I vores land arbejder nogle for, at det vi har, skal mistes."