Ligestilling mellem Josef og Maria i nye katolske bønner

Pave Frans har for nylig besluttet, at Josef, ligesom jomfru Maria, skal nævnes i alle fire nadverbønner, man kan vælge imellem at bruge i den katolske messe. Her ses en statue af Josef med Jesus på armen i Auray, Frankrig.

Josefs navn skal nu - ligesom Jomfru Marias - nævnes i alle de fire bønner, der benyttes, når brød og vin velsignes under katolske messer

Pave Frans har for nylig besluttet, at Jesu jordiske far Josef, ligesom jomfru Maria, skal nævnes i alle fire eukaristiske bønner, man kan vælge imellem at bruge i den katolske messe. Det skriver Religion News Service. De eukaristiske bønner er de forskellige autoriserede bønner, som præsten beder under messen, når brød og vin velsignes.

De forskellige bønner med nævnelse af Josef kan ses i en engelsk, spansk og latinsk udgave her.

Josefs navn blev allerede indføjet i 1. eukaristiske bøn af pave Johannes XXIII i 1962, men nævnes altså nu også i bøn II, III og IV.

Eksemplariske Josef
Josef var Marias mand og ham, der selvopfordrende varetog faderrollen for Jesus her på jorden.

LÆS OGSÅ: Portræt af Josef

I skrivelsen om den nye praksis skriver Vatikanet om Josef:

"Han står som eksemplet på den godhed og ydmyghed, som den kristne tro kræver af folk med en stor mission, og han viser de ordentlige og simple dyder, der er nødvendige for at være gode og gennemførte tilhængere af Kristus."

Læs hele Vatikanets skrivelse her.

Beskedenheden tiltaler pave Frans
Det er uklart, hvorfor det netop nu besluttes, at Josef skal nævnes i alle bønnerne. Katolsk præst Niels Engelbrecht fra Skt. Ansgars Kirke i København udtaler:

"Den hellige Josef er i sin beskedenhed måske en skikkelse, der særligt har tiltalt pave Frans og tidligere pave Johannes XXIII. "

Læs den Katolske Kirke i Danmarks omtale af den nye praksis her.

LÆS OGSÅ: Frans prædiker om ydmyghed og sladder ved morgenmesser i Vatikanet