Messe-mobs fylder bænkene i amerikanske kirker

Flash mobs er efterhånden blevet et populært fænomen. Konceptet er, at man gennem sociale medier som Facebook eller Twitter aftaler et specifikt sted og tidspunkt, og så møder man ellers bare op og danser eller eller hopper op i luften samtidig - eller deltager i en messe i en lille, gammel kirke, som derved får fyldte kirkebænke. Den sidste idé har de lige fået i Buffalo, USA, hvor såkaldte 'messe-mobs' er blevet populære. På billedet ses en flash mob, der blev lavet af kvinder til støtte for kræftramte på kvindernes internationale kampdag den 8. marts 2014 i Lyon, Frankrig Foto: serge mouraret / Demotix/ Denmark

De katolske kirkegængere i Buffalo har fundet en alternativ løsning til tomme kirkebænke. Med en mob-event fylder de skiftevis kirkerne til randen

Mange kirker verden over lider under problemer med halvtomme kirker søndag efter søndag. Det har fået en stor gruppe katolikker i Buffalo, USA, til at starte fænomenet "Mass Mob" ("messe-mob"). Det skriver nyhedsbureauet Associated Press.

Idéen er inspireret af de såkaldte flash mobs, som er forsamlinger af mennesker, der har sat hinanden stævne og overrasker omgivelserne ved for eksempel at bryde ud i sang. Et fænomen, som de seneste år er blevet et kultfænomen gennem sociale medier.

LÆS OGSÅ: Spontant Händel-kor i stormagasin

De katolske Mass Mobs fungerer kort og godt sådan, at en specifik kirke udvælges gennem en afstemning på en hjemmeside. Derefter spredes det glade budskab gennem sociale medier, og så møder man ellers bare op.

De besøgende, som vel at mærke kommer i hundredevis, deltager i den pågældende kirkes søndagsmesse. Efter messen kan de se på arkitekturen, nyde det menneskefyldte kirkerum og donere til kollekten.

Manden bag messe-mobs hedder Christopher Byrd. Han fik idéen i efteråret 2013. Selv har han arrangeret to mobs i Buffalo, som begge tiltrak hundreder af besøgende. For ham at se virker kirkerne, hvor messerne afholdes, som inspirationskilde og trosunderbyggende:

Jeg kalder disse kirker trosforstærkende. Du kan ikke undgå at føle dig tættere på en højere magt her. Målet er at genetablere interessen, støtten og måske endda medlemstallene i de gamle kirker, der ligesom falder uden for folks radar, siger han om projektet.

Byrd har fået mange henvendelser fra interesserede i hele USA og planlægger seks mobs i løbet af året.

LÆS OGSÅ: Disco-dansende præst hitter på nettet

Og Messe-mobs ser da også ud til at være populære blandt både kirkegængere og kirkepersonale.

Vi er her endnu. Det er fantastisk. Det viser, at vi ikke bare er et sogn, men en hel familie af stifter. Vi passer på hinanden, udtalte pastor Donald Lutz, da han forleden bød velkommen til mere end 300 mennesker i kirken Our Lady of Perpetual Help i Buffalo.

88-årige Elizabeth Barrett, som kommer i kirken hver søndag beskrev begejstret, hvordan det fyldte kirkerum minder hende om kirken, som den var engang:

Du blev nødt til at komme tidligt, da jeg var ung. Så fuld af mennesker var kirken. I dag er der for det meste bare en håndfuld. Det er svært at acceptere, men sådan er det, sagde hun til Associated Press.

En anden af de fremmødte, Karen Huber, fortalte, hvordan hun håber, messe-mob-idéen måske kan få nogle unge tilbage i kirkerne. I Buffalos otte counties er næsten 100 kirker blevet lukket i de seneste år. Den primære årsag har været manglende besøgende og dårlig økonomi, og mange håber, at messe-mobsinitiativet kan få de udsatte kirker i gang igen.

På hjemmesiden Buffalo Mass Mob kan man læse om projektet. Her kan man også bidrage til afstemningen om stedet, hvor den næste messe-mob skal afholdes.

Har du nogensinde tænkt på, hvordan du kan hjælpe med at gøre en forskel for nogle af Buffalos historiske og bevaringsværdige kirker? Buffalo Mass Mob har en nem løsning, lokkes der blandt andet med.

På siden kan man desuden læse om tidligere messe-mobs, ligesom der gives råd til, hvordan man kan starte sin helt egen mob.

Den næste messe-mob er planlagt til at skulle afholdes den 23. marts 2014.