Middelalderprofeti: Den næste pave bliver den sidste inden dommedag

Det siges, at den irske ærkebiskop Malachy på en pilgrimsrejse til Rom i midten af det 12. århundrede fik en åbenbaring, der afslørede antallet af paver, som skulle regere på jorden før dommedag. Her er det nyudnævnte kardinaler, der ankommer til messe ledet af pave Benedikt XVI i Peterskirken i Rom den 19. februar 2012. Foto: ALBERTO PIZZOLI Denmark

En gådefuld profeti fra det 12. århundrede beskriver det eksakte antal paver før dommedag og giver et indblik i deres identitet

Alt imens verden gætter på, hvem der bliver den næste pave, findes der måske allerede et hint i en hemmelighedsfuld profeti fra middelalderen.

Historien forlyder, at den irske munk Malachi (1094-1148) på en pilgrimsrejse til Rom modtog et syn, hvori det blev åbenbaret for ham, at præcis 112 paver ville herske på jorden frem til dommedag. Dette fik ham angiveligt til at forfatte en liste, som ved hjælp af en række kryptiske latinske mottoer beskrev hver enkelt fremtidig pave.

Siden listen blev opdaget i slutningen af det 16. århundrede har man fundet en række sammentræf mellem beskrivelserne og de udnævnte paver. Det skriver The Christian Post.

LÆS OGSÅ: Hvad laver en pave?

Pave Johannes Paul II er eksempelvis nummer 110 på Malachis liste og bliver beskrevet som "De Labore Solis", hvilket kan tolkes som af solformørkelsen. Bemærkelsesværdigt nok blev John Paul II født på en dag med solformørkelse.

SE HELE LISTEN HER (Wikipedia)

Ifølge nyhedssitet Irish Central findes overensstemmelser mellem Malachis liste og de udnævnte paver siden det 12. århundrede.

Mange af profetierne er rammende. Eksempelvis den om Urban VIII som Lilium et Rose (liljen og rosen); han var fra Firenze og på Firenzes våbenskjold findes der en fleur-de-lis (en fransk lilje red.), skriver Irish Central ifølge The Christian Post.

Benedikt XVI er den 111. pave til at indtage sædet i Vatikanet siden Malachis liste blev udarbejdet, hvilket har startet spekulationer om identiteten på den næste pave. Med hans abdicering er der nemlig kun ét latinsk motto tilbage på listen Petrus Romanus, hvilket kan oversættes til Peter den romerske.

Profeti eller falskneri
Profetien fastslår, at Peter bliver den sidste pave til at herske på jorden, før Rom går til grunde, og alle mennesker skal dømmes.

Kritiske røster pointerer dog, at profetien først blev opdaget omkring 400 år efter, at Malachi ifølge historien skulle have modtaget synet.

Forfatter og katolik Edward Connor fremhæver, at dette tidsrum betyder, at af de 112 paver, som listen beskriver, havde 74 allerede regeret, da den udkom. Beskrivelserne af de allerede afgåede paver passer meget bedre end de tvetydige referencer, profetien indeholder til fremtidige paver, mener Edward Connor, og det får ham til at konkludere, at listen sandsynligvis er falskneri.

Profetierne var heller ikke kendt på Malachis tid og blev først berømte, da munk af Benediktinerordenen Arnold Wion udgav dem i bogen Lignum Vitae i 1595.

LÆS OGSÅ: Links til 10 vigtigste pave-tekster

Den katolske kirke fordømmer de påståede profetier som falskneri og henviser til en passage i Bibelen, der slår fast, at intet menneske kender tidspunktet for dommedag.

Malachi, som også blev ærkebiskop i Armagh, blev udnævnt til helgen i 1199 og er foruden paveprofetierne kendt for en række mirakler og forudsigelser. Han forudså blandt andet sin egen død.

Det siges, at den irske ærkebiskop Malachy på en pilgrimsrejse til Rom i midten af det 12. århundrede fik en åbenbaring, der afslørede antallet af paver, som skulle regere på jorden før dommedag. Her ses dommedag afbildet af maleren Stefan Lochner (1400-1451). Foto: - Wikimedia Commons