Mohawk-kvinde bliver den første indianske helgen

Kateri Tekakwitha (1656-1680) bliver senere på året helgenkåret af den katolske kirke og bliver dermed den første indianske helgen. Her ses en statue af hende ved The National Kateri Shrine in Fonda, New York. Foto: STAN HONDA Denmark

Den katolske kirke har for nylig oplyst, at den saligkårede Kateri Tekakwitha, der var medlem af mohawk-stammen, skal helgenkåres. Hun bliver dermed den første katolske helgen af nordamerikansk-indiansk oprindelse

Det vakte stor glæde og stolthed, da Vatikanet for nylig annoncerede, at den allerede saligkårede indianerkvinde Kateri Tekakwitha skal helgenkåres. Det skriver Catholic News Agency.

Vi er meget spændte og stolte, lyder meldingen i artiklen fra Paul A. Lenz, der tidligere arbejdede med mission blandt sorte og indianere, men som i de senere år har været primus motor i arbejdet med at få Kateri Tekakwitha helgenkåret.

Ifølge det katolske nyhedsbureau vil det skabe en kæmpebølge af opmærksomhed, når datoen for helgenkåringen offentliggøres.

Mange grupper planlægger allerede pilgrimsture til Rom for at være på stedet, når helgenkåringen af Kateri Tekakwitha finder sted, siger han til det katolske nyhedsbureau og fortæller, at man forventer en meget stor interesse omkring den første indianske helgen fra hele samfundet og ikke kun de indianske kredse, som i mange år har fulgt hende på grund af de hædrende ting, som datidens jesuit-præster skrev om Kateri Tekakwitha.

Mohawkernes Lilje
Kateri Tekakwitha går også under navnet Mohawkernes Lilje. Hun blev født i staten New York i 1656. Hendes far var Mohawk-høvding og hendes mor en Algonquin, som var opdraget som katolik.

Hun blev forældreløs i en alder af fire år efter en koppe-epidemi, der efterlod hende med nedsat syn og et meget arret ansigt.

Efter at have mødt flere jesuit-præster, der fortalte hende om kristendommen, blev Kateri Tekakwitha døbt trods protester fra hendes resterende familie. Hendes konvertering til kristendommen fik hendes stamme til at forstøde hende, så Kateri Tekakwitha flygtede til Canada, hvor hun levede som en udstødt og ikke lavede andet end at bede og modtage nadver.

Kateri Tekakwitha døde i en alder af 24 år. Efter hendes død sagde vidner, at arrene på hendes ansigt forsvandt og efterlod hendes hud strålende smuk.

I 1980 blev hun saligkåret som den første indianer nogensinde og den 19. december sidste år godkendte paven det mirakel, som banede vejen for hendes helgenkåring.

Miraklet omhandler en dreng fra Seattle, som var ved at dø af en kødædende bakterie, der havde angrebet ham og allerede havde vansiret hans ansigt. Han skulle efter sigende have set værre ud end en spedalsk. Men hans familie, der er dybt troende katolikker, bad Kateri Tekakwitha om at gå i forbøn for drengen over for Gud.

Drengen blev ifølge det katolske nyhedsbureau fuldkommen helbredt og dermed havde den katolske kirke det mirakel, som skulle til for at gøre Kateri Tekakwitha til en helgen. Den første, indianske helgen nogensinde.

Kateri Tekakwitha går også under navnet Mohawkernes Lilje. Hun blev født i staten New York i 1656. Hendes far var Mohawk-høvding og hendes mor en Algonquin, som var opdraget som katolik. Foto: STAN HONDA Denmark
Kateri Tekakwitha døde i en alder af 24 år. Efter hendes død sagde vidner, at kop-arrene på hendes ansigt forsvandt og efterlod hendes hud strålende smuk. Her ses hendes gravkiste iSt. Francis Xavier Church i Kahnawake syd for Montreal. Foto: Ryan Remiorz Denmark