Newyorker skriver hele Bibelen i hånden

Patterson føler, at arbejdet med King James Bible har været med til at udvikle ham som menneske. Det har blandt andet hjulpet ham til at blive mere tålmodig. Billederne er bragt med tilladelse fra fotografen. Foto: Laura Glazer

Phillip Patterson har brugt fire år på at skrive hele Bibelen af i hånden. I islam er det en tradition at afskrive Koranen, og det var udgangspunktet for det projekt, som blev afsluttet ved en kirkelig ceremoni forleden

Efter cirka fire år er den 63-årige pensionerede arkitekt Phillip Patterson fra New York færdig med sin 2.400-siders håndskrevne kopi af den indflydelsesrige bibeloversættelse King James Bible. Det skriver The Guardian.

Det var en bemærkning fra Phillip Pattersons kæreste Mohammad, der i 2007 startede det hele. Mohammad nævnte, at der i islam er tradition for at afskrive Koranen. Patterson svarede, at det er Bibelen er for lang til, men hertil sagde Mohammad, at så burde Patterson gøre det. Som sagt, så gjort.

Patterson startede med at kopiere de første fem bøger i Bibelen i 2007. Gennem arbejdet med disse udviklede han sin teknik og fandt ud af hvilke skriveredskaber og hvilket papir, der fungerede bedst. Han fandt frem til nogle gode tynde tuscher og akvarelpapir i størrelsen 48 gange 33 centimeter, det vil sige lidt større end A3-størrelse.

I 2009 begyndte han på King James Bible, og det var et omfattende projekt. Det eksakte antal ord i King James Bible afhænger af, hvem man spørger, men flere kilder angiver, at der er omkring 788.000 ord eller flere.

LÆS OGSÅ: King James Version - en bibelklassiker på 400 år

Arbejdet foregår ved et træskrivebord, som står ved Pattersons seng. Ved siden af ligger pænt stablede stakke af de færdige sider. Med fingrene på venstre hånd følger Patterson ordene i en lille bibel, mens han med den højre former ordene med sirlig håndskrift. Blyantsstreger støtter skrivningen og viskes ud, efterhånden som han bliver færdig.

Jeg havde ikke regnet med, at det ville ende med at blive smukt. Eller at det ville være så spændende. Og så langt, siger Patterson til The Guardian.

De fire år med King James Bible har dog også været præget af modgang, og der har været tidspunkter, hvor Patterson var i tvivl, om han ville leve længe nok til at fuldføre projektet. For nogle år siden døde hans kæreste Mohammed, og Patterson selv har været indlagt på hospitalet på grund af AIDS og anæmi. I det daglige er Patterson afhængig af stokke for at kunne komme omkring, og hans helbred bliver ikke bedre.

SE OGSÅ: Billedserie: Bibler, du ikke har set før

Men Patterson føler, at arbejdet med King James Bible har været med til at udvikle ham som menneske. Han mener, at det har hjulpet ham til at blive mere tålmodig, mere sikker, mere kærlig og mere åben over for forskelligheder.

Patterson nød især at læse Ruths Bog, som for ham handler om at være loyal og gøre det rigtige. Til gengæld brød han sig ikke om at læse om de plager, drab og anden vold, som fylder en del i Bibelen. I forhold til Jesus kan han godt lide, at han ønsker at fremme fred og kærlighed, men han synes samtidig, at han fremstår som meget hård overfor disciplene.

Patterson brugte i begyndelsen op til 14 timer om dagen på projektet, men nu bruger han i gennemsnit omkring seks til otte. Som regel arbejder han, indtil han ikke kan holde sig vågen længere. Men når dagen er forbi, føler Patterson, at det er det hele værd.

Jeg går i seng og lukker mine øjne og føler mig så utrolig fredfyldt, siger han.

De sidste linjer af Johannes' Åbenbaringen skrev Patterson under en ceremoni i sin kirke den 11. maj. Alle de håndskrevne sider bliver herefter bundet sammen, og bøgerne bliver givet til kirken.

LÆS OGSÅ: Sjælden forgænger for King James Bible fundet i engelsk kirke

Læs mere om projektet og se flere fotos af fotografen Laura Glazer på Serenity of Knowing.

Bibelen fylder otte bind i Pattersons udgave. Her ses første bind, som indeholder de fem Mosebøger, sammen med King James Bible. Foto: Laura Glazer
Phillip Patterson skriver med en tynd tusch på akvarelpapir i størrelsen 33x48 centimeter. Foto: Laura Glazer
Med fingrene på venstre hånd følger Patterson ordene i en lille bibel, mens han med den højre former ordene med sirlig håndskrift. Foto: Laura Glazer