Pave Frans kanoniserer 815 nye helgener

Katolikker holder et banner på Peterspladsen i Vatikanet den 12. maj, hvor pave Frans helgenkårede 813 italienske martyrer samt colombianke Laura Montoya Upegui og mexikanske Maria Guadalupe Garcia Zavala. Foto: VINCENZO PINTO Denmark

Pave Frans helgenkårede i søndags en stor gruppe italienske martyrer fra det 15. århundrede samt to nonner fra nyere tid

Ved søndagens messe den 12. maj i Vatikanet kanoniserede pave Frans flere hundrede nye katolske helgener. Mange af dem var martyrer fra det 15. århundrede.

LÆS OGSÅ: Hvad er en helgen?

813 martyrer
Den store gruppe martyrer, der blev helgenkåret, var italienske Antonio Primaldo og hans følge. Disse 813 kristne blev i 1480 halshugget af tyrkiske tropper fra den osmanniske rige, der havde belejret byen Otranto i det sydøstlige Italien. Grunden var, at de nægtede at afsværge deres kristne tro.

Da mange martyrer, der døde for deres tro, mener pave Frans, kan være en inspiration og støtte for kristne, der forfølges for deres tro i dag.

Lad os bede Gud om at støtte de mange kristne som i vore dage og mange steder i verden stadig er udsat for vold. Må Gud give dem modet til at besvare ondt med godt, sagde han.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver man en helgen

Opofrende nonner
Paven kanoniserede dog andre end martyrerne. Også den colombianske nonne og missionær Laura di Santa Caterina da Siena Montoya y Upegui (1874-1949) blev helgenkåret. Hun er især kendt for at leve noget af sit liv blandt den oprindelige indianske befolkning.

Om hende sagde pave Frans:

Hun lærer os at se Jesu ansigt i det andet menneske, at overkomme ligegyldighed og individualisme. Hun lærer os at møde alle med kærlighed og uden fordomme eller begrænsninger, at give det bedste af os selv og, vigtigst af alt, at dele det vigtigste vi har med andre mennesker: Nemlig Kristus og hans evangelium.

LÆS OGSÅ: 10 berømte helgener

Nonnen og sygeplejersken Maria Guadalupe García Zavala (1878-1963) fra Mexico blev også helgenkåret. Hun var medstifter og den første leder af den religiøse sammenslutning Congregation of the Handmaids of St Margaret Mary Alacoque and the Poor. Hun arbejdede for de fattige og syge og tiggede med sine medsøstre for at samle penge til nonnernes hospital.

Pave Frans sagde om Zavala:

Hun gav afkald på at leve et komfortabelt liv for at følge kaldet fra Jesus. Hun lærte folk at elske fattigdom for, at de kunne elske de fattige og de syge.

LÆS OGSÅ: Paven gjorde første indianer til helgen