LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Præsidentvalg: Billy Graham kritiseres for at støtte mormonen Romney

Den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney (til venstre) under et personligt møde med den aldrende og berømte baptist-prædikant Billy Graham (til højre). Mødet fandt sted i Billy Grahams hjem i Montreat, North Carolina, den 11. oktober 2012. Foto: JIM WATSON Denmark

Evangelisten Billy Grahams åbenlyse støtte til Mitt Romney og den efterfølgende fjernelse af kritiske tekster om mormon-bevægelsen fra hans hjemmeside møder kritik fra flere sider

Kan en baptistisk evangelist støtte en mormon i den amerikanske valgkamp? I følge den aldrende prædikant Billy Graham er svaret kort og godt: "Ja." Men det er langt fra alle enige med ham i.

Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) udsættes i øjeblikket for kritik, efter at de for nyligt fjernede en artikel fra deres hjemmeside, der beskrev mormon-bevægelsen som en "kult," skriver Christianity Today.

Ændringen på hjemmesiden skete kort efter, at Billy Graham og hans søn Franklin Graham havde afholdt et møde med den amerikanske præsidentkandidat og mormon Mitt Romney. Mødet foregik i Billy Grahams hjem i North Carolina. Under mødet skulle Billy Graham efter sigende have lovet sin støtte til Mitt Romney i den forestående amerikanske valgkamp.

Imidlertid er det ikke noget særsyn, at Billy Graham mødes med de amerikanske toppolitikere. Der findes formodentlig ikke mange andre, der som Graham har mødtes personligt med samtlige amerikanske præsidenter siden Harry S. Truman. Nuværende præsident Barack Obama har da også ved flere lejligheder mødtes med den berømte prædikant, og indskriver sig dermed som den 12. præsident i rækken.

I modsætning til præsident Barack Obama er Mitt Romney imod homoseksuelle vielser, lige som han i langt de fleste tilfælde er modstander af abort. Barack Obama har ved flere lejligheder offentligt udtrykt sin støtte til abortrettigheder og har sagt, at han personligt støtter ægteskaber mellem folk af samme køn.

Efter det nylige møde med Mitt Romney sagde Billy Graham, at han var imponeret over Mitt Romneys karriere og over hans "stærke moralske overbevisninger."

Ifølge Mitt Romneys kampagne talsmand Rick Gorka, skal Billy Graham have afgivet løfte om at ville støtte den republikanske kandidat i den forestående valgkamp:

"Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at hjælpe dig. Og det må du gerne citere mig for.

På BGEAs hjemmeside fjernede man kort tid efter det republikanske besøg en artikel, der kaldte mormon-bevægelsen for en"kult". Dette har nu ført til kritik fra flere kanter, og både konservative og liberale har udtrykt deres skuffelse over Billy Grahams pludselige støtte til Mitt Romney.

Evangelisten Bill Keller advarer kristne mod at stemme på Mitt Romney, da han frygter, at det vil få "mormonkulten" til at vokse yderligere og udtalte, at det var "et trist øjeblik", da Graham besluttede at give sin støtte til den republikanske præsidentkandidat.

I et forsøg på at imødekomme kritikken forklarede stabschefen i BGEA Ken Barun i en erklæring baggrunden for deres beslutning om at fjerne betegnelsen af mormon-bevægelsen som en kult på deres hjemmeside:

"Vores primære fokus i Billy Graham Evangelistic Association har altid været at fremme evangeliets budskab om Jesus Kristus," lød det fra Ken Barun, der fortsatte:

Vi fjernede oplysningerne fra hjemmesiden, fordi vi ikke ønsker at deltage i en teologisk debat om noget, der er blevet politiseret i løbet af denne kampagne.

Også Billy Grahams talsmand, Larry Ross har i en mail til The Christian Post forsøgt at imødekomme kritikken:

"Igennem sit offentlige virke, der spænder over mere end seks årtier, har hr. Graham været omhyggelig med at forblive upolitisk, men har været en konsekvent fortaler for et bibelsk verdenssyn og han har taget et stærkt standpunkt i forhold til at styrke de bibelske værdier med hensyn til politiske spørgsmål," forklarede Larry Ross i sin mail.

I en annonce på BGEAs egen hjemmeside fremgår opfordringen klar og tydeligt fra Billy Graham om, hvor krydset skal sættes til det forestående amerikanske præsidentvalg:

Den arv, vi efterlader til vores børn, børnebørn og til nationen, er afgørende. Som jeg nærmer mig 94 år, er jeg klar over, at dette valg meget vel kan blive mit sidste. Jeg tror, det er meget vigtigt, at vi sender vores stemmer til de kandidater, der baserer deres beslutninger på bibelske principper og støtte til nationen Israel. Jeg opfordrer Dem til at stemme for dem, der beskytter livets hellighed og som støtter den bibelske definition af ægteskabet mellem en mand og en kvinde. Stem på bibelske værdier den 6. november og bed sammen med mig til, at USA vil forblive én nation under Gud.

Undersøgelser viser, at en stor del af de evangeliske kristne i USA ikke anerkender mormoner som kristne, men at de fleste stadig støtter Mitt Romneys kandidatur til trods for, at han selv er åbenlyst erklæret mormon.

Den republikanske præsidentkandidat får derfor brug for en stærk valgdeltagelse fra de evangeliske kristne, der svarer til godt en fjerdedel af vælgerne, for at gøre sig forhåbninger om at besejre præsident Barack Obama den 6. november 2012.