Serie-tyverier plager irske kirker

Christ Church Cathedral i Dublin (billedet) er blandt de kirker, der er blevet bestjålet gennem den seneste tid.

Et balsameret helgenhjerte fra det 12. århundrede blev fornylig stjålet fra Christ Church Cathedral i Dublin. Det er blot det seneste af en lang række relikvie-tyverier mod irske kirker

Det lyder måske surrealistisk, men nogen har stjålet et balsameret hjerte fra det 12. århundrede fra en kirke i Dublin, og det er ikke det eneste tyveri, irske kirker er blevet udsat for i den seneste tid. Blandt andet er en splint, der siges at stamme fra Kristi kors, og en kæbe, der skulle have været Sankt Birgitta af Kildares, gået tabt.

I tilfældet Christ Church Cathedral, hvorfra det balsamerede hjerte blev taget, har man overvågningsbilleder af to mænd, der målrettet går ind i kirken med sænkede hoveder og en større taske. Kirkens dekan, Dermot Dunne, mener ikke, at det vil være muligt at sælge hjertet, fordi det er for kendt.

I stedet fortæller han til New York Times europæiske avis, at han forventer, at tyvene enten har stjålet hjertet for en fanatiker, der selv vil eje det, eller at tyvene vil forsøge at afpresse kirken.

Et relikvie er betegnelsen for ligrester eller aske efter helgener og martyrer, og dyrkes af næsten alle trosretninger, bortset fra protestantismen, men både romerske-katolske og den græsk-katolske kirke nærer stor respekt for relikvier.

LÆS OGSÅ: Hvad er et relikvie?

Ifølge dekanen i Christ Church Cathedral virker tyveriet meget velovervejet:

Vi gjorde ikke meget for at fremhæve hjertets placering i kirken, og det må have taget tyvene en del besøg at planlægge tyveriet. Det er også meget tydeligt, at tyvene ikke var interesseret i penge, for flere af vores indsamlingsbøsser, fulde af mønter, samt bygningens sølvtøj er forblevet uberørt, siger han til New York Times.

Som om det ikke var mærkeligt nok, tændte de to tyve tilsyneladende også to alterlys i kirken, inden de forlod den. Det får dekanen til at hidse sig op:

Ingen havde så meget som lagt en hånd på æsken i årevis. Hvis nogen gjorde det af en eller anden forskruet religiøs årsag, er det intet mindre end vanhelligelse, og det vil de helt sikkert indse. Vi er bare nødt til at stole på det guddommelige forsyn, slutter Dermot Dunne.

Christ Church Cathedral i Dublin (billedet) er blandt de kirker, der er blevet bestjålet gennem den seneste tid. Foto: Wikimedia Commons/Chrys