Tyske katolikker afviser katolske holdninger til sex

En undersøgelse blandt tyske katolikker viser, at de fleste tyske katolikker er uenige i flere af den katolske kirkes regler. Heriblandt forbuddene mod prævention, førægteskabelig sex og homoseksualitet. På billedet er det pave Frans på Peterspladsen den 2. februar 2014. Foto: FILIPPO MONTEFORTE/ Denmark

I en verdensomspændende undersøgelse foretaget af Vatikanet har katolske præster i Tyskland taget afstand fra den katolske kirkes holdninger om prævention, homoseksualitet og skilsmisse

Tyske katolikker er ikke enige i Vatikanets retningslinjer om seksualitet. Par, der gerne vil giftes, bor sammen før ægteskabet. Færre end 3 procent af de tyske katolikker benytter den katolske kirkes anbefalede præventionsform: at følge kvindens cyklus. Resten bruger kondomer, p-piller og lignende lige som resten af samfundet. Og de tyske katolikker finder synet på homoseksualitet og skilsmisse hjerteløst.

Det er beskeden fra en række tyske biskopper til Vatikanet på baggrund af en verdensomspændende spørgeskemaundersøgelse blandt katolikker. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Undersøgelsen, som er foretaget forud for en synode i oktober 2013 med henblik på diskussionen af mulige reformer, viser, at de fleste tyske katolikker er uenige i flere af den katolske kirkes regler. Heriblandt forbuddene mod prævention, førægteskabelig sex, homoseksualitet og de regler, som forbyder skilsmisse og afholder mennesker, som har været gift, fra at blive gift igen.

Undersøgelsen lægger derfor pres på pave Frans, fordi den viser, hvor stor afstand der er mellem praksis hos især vestlige katolikker og kirkens officielle holdning, skriver Reuters.

Rapporten tilkendegiver samtidig, at den katolske kirke i Tyskland, som er en af de rigeste og mest indflydelsesrige nationale kirker i den katolske verden, i høj grad respekterer kirkens åndelige idealer om et stabilt ægteskab og et lykkeligt familieliv, men at den kalder kirkens strenge regler om skilsmisse og prævention til opblødning, fordi de er ude af trit med det moderne liv.

Ifølge avisen Catholic Herald udtalte en række tyske biskopper i november sidste år, at den katolske kirkes overhoved, pave Frans, allerede har givet sin opbakning til lokale ændringer af blandt andet forbuddet mod at gifte sig igen.

Heriblandt Robert Eberle, talsmand for den katolske kirke i Freiburg:

Vi har allerede vores egne retningslinjer, og paven har nu klart signaleret, at visse ting kan blive besluttet lokalt, sagde Robert Eberle til Catholic Herald d. 28. november 2013.

Et andet resultat af undersøgelsen viser, at de fleste tyske katolikker går ind for prævention, mens de fleste er imod abort, samt at mange tyske katolikker etisk finder den katolske kirkes regler ekskluderende og nådesløse.

I stedet for den strenge forbudsetik ligger derfor i luften et forslag fra de tyske biskopper om, at kirken bevæger sig hen imod formuleringen af en vejledende etik, som kan hjælpe de troende katolikker til et bedre liv i den moderne verden, hvor fænomener som skilsmisse er uundgåelige.

Og hvad angår kirkens seksualpolitik foreslår de tyske biskopper kirken, at den finder en måde at præsentere sine synspunkter på, som ikke får medlemmerne til at føle, at kirken er modstander af seksuelle forhold.

I det hele taget lægger de tyske biskopper op til opblødning og modernisering af mange af den katolske kirkes regler på de seksualmoralske og ægteskabelige områder.