Udskældt luksus-biskop søger ly i kloster

Den 53-årige Franz-Peter Tebartz-van Elst er blevet suspenderet fra sit embede som biskop i Limburg i Bayern, efter et luksuriøst forbrug. Han tager nu et par "spirituelle dage" i et Benediktinerkloster. Han ses her under en tidligere messe i Limburg-katedralen. Foto: Kna-Bild Denmark.

En tysk biskop blev forleden suspenderet af pave Frans for at have brugt en kvart milliard kroner på en ny bispebolig. Han er nu taget på spirituelt ophold i kloster

Bling-bling-biskoppen eller luksus-biskoppen bliver han kaldt i medierne.

Den 53-årige biskop over Limbourg Stift i Vesttyskland Franz-Peter Tebartz-van Elst blev i forrige uge suspenderet fra sit embede af pave Frans, grundet sit overdrevent luksuriøse forbrug. Han havde brugt knap en kvart milliard kroner på en ny bispebolig, lige som han havde rejst under meget luksuriøse forhold i forbindelse med besøg til Indiens fattige.

LÆS OGSÅ: Tysk luksusbiskop er suspenderet

Han har efterfølgende forsøgt at ændre adfærd, ved at flyve med lavprisselskabet Ryanair, ligesom han siden i onsdags har søgt ro til åndelig fordybelse i et Benediktinerkloster i Metten i det sydøstlige Bayern.

"Benediktinerne er glade for at se biskoppen fokusere på det spirituelle i en periode her i Metten. Vi efterspørger en forståelse for, at der ikke vil komme flere forklaringer, samt at I vil respektere klosteret som et særligt sted for ro og fordybelse, udtaler en talsperson fra bispedømmet. Det skriver web-avisen The Local.

Om et sådant ophold kan være med til at mildne befolkningens mistroiskhed over for de tyske biskopper, vil tiden vise.

LÆS OGSÅ: Benediktinerordenen er bærende for klosterlivet i Vesteuropa

Ifølge Religion News Service er sagen om bling-bling-biskoppen nemlig blot seneste skud på stammen i en lang række tilfælde af overforbrug i den katolske kirke i Tyskland.

Carsten Frerk, som har specialiseret sig i kirkernes økonomi i Tyskland, siger, at tyske katolikker betaler mellem otte og ti procent af deres indkomst til kirken. Et beløb, der gør kirken til en meget rig og magtfuld organisation:

Den tyske katolske kirke er en af landets rigeste og største organisationer, og de øverste embedsmænd forventer en vis livsstil. Men de passer på med ikke at gøre størrelsen på deres formue bredt kendt, da det vil føre til færre donationer, fortæller han til Religion News.

LÆS OGSÅ: Reformkatolik: Pave Frans vil tale mere til hjertet end til hjernen

Ifølge Christian Weisner, talsperson for den tyske afdeling af den katolske reformbevægelse Vi Er Også Kirken, er biskoppen blot toppen af isbjerget. Men han øjner fremgang med den nye pave:

"Der er virkelig et kultursammenstød mellem Tysklands nuværende kardinaler og biskopper, som blev udnævnt af John Paul II eller Benedikt XVI, og pave Frans," udtaler han til Religion News, og henviser til Frans' store arbejde for verdens fattige.

LÆS OGSÅ: Eksperter: En ydmyg, simpel og enkel pave

"Jeg tror, at hele konflikten, der følger i kølvandet på Tebartz-van Elst, som ikke vil træde tilbage, vil være et afgørende øjeblik for den katolske kirkes fremtidige retning. Der er tale om et historisk øjeblik, og om en unik chance for fornyelse," siger han.

Her ses benediktinerklosteret i Metten i Sydøsttyskland, hvor den suspenderede biskop søger spirituel ro. Foto: Marc Müller Denmark.
Til venstre ses et udsnit af den nye bispebolig, som den suspenderede biskop Franz-Peter Tebartz-van Elst brugte knap en kvart milliard kroner på at bygge. Til højre ses Limburg-katedralen. Foto: Ralph Orlowski Denmark.
Franz-Peter Tebartz-van Elst nye bispebolig tager sig imponerende ud. Der skulle være blevet brugt knap 100.000 kroner blot på et badekar. Foto: Wolfgang Rattay Denmark.
En mand protesterer foran Limburg-katedralen over den luksuriøseøse biskop. På skiltet står der "Jeg er målløs!" Foto: Ralph Orlowski Denmark